Dámské pěvecké trio Drei Engel v rožnovském evangelickém kostele
Dámské pěvecké trio Drei Engel v rožnovském evangelickém kostele
foto: TKA

Rožnov – Sobota 18. března 2023 - 19:00 - Evangelický kostel

Soubor emotivních starozákonních textů, série vokálních děl určených pro Svatý týden v provedení Drei Engel.

Markéta Klaudová - soprán, Pavla Radostová - soprán, Lucie Karafiátová - alt, Jiří Havrlant - varhanní pozitiv, Jan Krejča - theorba, Michal Raitmajer - viola da gamba

Lamentace proroka Jeremiáše jsou souborem emotivních starozákonních textů, jež jsou již od středověku předlohou mnoha zhudebnění. Jednotlivé části jsou roztřízeny do série vokálních děl určených pro Svatý týden – Troisieme leçon de ténebres, tzv. temné hodinky, tedy sada děl na Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou sobotu. Vzhledem k tomu, že se jednotlivé části vždy uváděly v předvečer daného svátku, jsou tedy pojmenovány podle dnů, kdy se obvykle prováděly – Mercredi (středa), Jeudi (čtvrtek) a Vendredi (pátek).

Ve Francii byly zejména v baroku velice populární, a proto je mnohými způsoby zhudebnili takoví velikáni jako Marc-Antoine Charpentier, Michel Delalande, François Couperin a další.

Program koncertu je postaven zejména na díle M.-A. Charpentiera, který vedle velkých děl se sborem a orchestrem s oblibou používal pro ténebres barvu ženských solových hlasů. Středeční temné hodinky jsou doplněny o části z děl Françoise Couperina a Michela Lamberta.

Dámské pěvecké trio Drei Engel (Markéta Böhmová, Pavla Radostová, Lucie Netušilová Karafiátová) s cembalovým virtuosem (Jiří Havrlant) je doslova spojením čtyř živlů v jeden harmonický prvek. Jejich předností je nejen historicky poučená interpretace hudby, ale i skutečné emoce a obrovská energie, kterými si získávají posluchače. Francouzské baroko je jejich srdcovou záležitostí.

Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 14. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.

Partner akce: ON Semiconductor

TKA