Charitativní novoroční koncert přinesl výtěžek 585 400 korun
Charitativní novoroční koncert přinesl výtěžek 585 400 korun
foto: Jiří Balát

Zlínský kraj – Výtěžek 585 400 korun přinesl charitativní novoroční koncert, který v pátek 6. ledna tradičně uspořádaly Zlínský kraj a statutární město Zlín. Na této částce se podílelo 33 donátorů zejména z řad významných firem působících v regionu, kteří poskytli 525 000 korun. Dalších 60 400 korun přispěli do kasiček přímo na místě návštěvníci. Koncert se uskutečnil v Kongresovém centru Zlín za účasti představitelů Zlínského kraje, zástupců statutárního města Zlína, partnerů, donátorů a dalších hostů.

„Z mnoha témat, která společně s kolegy z Rady řešíme, jsme si na rok 2023 vytyčili tři jasné výzvy – vybojovat pro Zlínský kraj lepší rozpočtové určení daní a dostat tak do našeho kraje, který je ze strany státu dlouhodobě podfinancovaný, více peněz. Dalším úkolem je zvládnout současnou energetickou situaci. Máme sice jako jediný kraj v republice zastropované ceny na další dva roky, přesto musíme neustále snižovat naši energetickou závislost. A třetí výzvou je posunout dál rekonstrukci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Během následujících dvou měsíců chceme představit konkrétní kroky, které společně s městem a nemocnicí plánujeme,“ představil v úvodu koncertu priority kraje pro nadcházející rok hejtman Radim Holiš a poděkoval všem organizacím pomáhajícím lidem, kteří se ocitli ve složité životní situaci.

Výtěžek z koncertu obdrží organizace ze Zlínského kraje poskytující sociální služby, konkrétně Mobilní hospic Strom života, Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž, Charita Nový Hrozenkov a Domácí hospic Most k domovu Zlín. Symbolické šeky zástupcům těchto organizací předali hejtman Radim Holiš a primátor Zlína Jiří Korec.

Zlínská filharmonie pod vedením šéfdirigenta Roberta Kružíka v průběhu večera přednesla skladby Leoše Janáčka, Johna Bastona či Vítězslava Nováka, ale i novější melodie od Karla Svobody nebo Ennia Morriconeho. Jako sólisté se představily mladé hudební naděje: Vendula Janíková ze ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí na cimbál, Richard Kraus ze ZUŠ Zlín na soprán saxofon, Marek Pavlica z brněnské konzervatoře na housle, Vojtěch Pálka ze ZUŠ Zlín – Jižní Svahy na zobcovou flétnu a Tereza Bieberlová ze ZUŠ Otrokovice, která v doprovodu filharmonie zazpívala píseň Jsi můj pán z muzikálu Dracula.

Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje