Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí vystaví obrazy Jaroslavy Hýžové
Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí vystaví obrazy Jaroslavy Hýžové
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Novou výstavu, která provede návštěvníky zlomovými fázemi tvůrčí dráhy legendární malířky Jaroslavy Hýžové, připravilo Muzeum regionu Valašsko na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Vernisáž proběhne v sobotu 14. ledna od 16 hodin, jako hudební host vystoupí muzika Valašský výběr s Petrem Baklíkem.

Jaroslava Hýžová (1915 – 1992) pocházela z Prostřední Bečvy. Původní profesí učitelka, která působila v řadě škol na Valašsku a Hané, se od konce 30. let 20. století rozhodla plně věnovat malbě. Ve své tvorbě dávala přednost hlavně rodnému kraji a lidem, kteří v něm žijí. Její charakteristické poetické obrazy jsou dosud k vidění v řadě obřadní síní, škol a v dalších veřejných prostorách.

Celé její dílo je však mnohem pestřejší a má řadu různých výtvarných poloh. Právě ty se rozhodlo představit Muzeum regionu Valašsko v rámci výstavy s názvem Malířské proměny Jaroslavy Hýžové. K vidění je zhruba třicet obrazů, které až na tři výjimky pochází ze sbírky muzea. „Většinou jde o malby zakoupené v roce 2021 prostřednictvím dotačních fondů Ministerstva kultury České republiky. Zastoupena jsou velmi raná díla i malby z takzvaného modrého období, které jsou charakteristické pro její tvorbu v 60. letech 20. století. Obrazy směřující k abstrakci, včetně maleb zcela oproštěných od reality, se námětově váží zpravidla ke stromům a krajině. Kolekci uzavírají pastózní malby s výraznou strukturou,“ přiblížila kurátorka výstavy a historička umění Muzea regionu Valašsko Kamila Valoušková (na snímku s jedním z vystavovaných obrazů).

Výstava je doplněna i o pár zajímavých interaktivit. Jednou z nich je tzv. haptický obraz (bezbarvá kopie) malby Vyprahlá krajina, na němž návštěvníci mohou osahat strukturální polohu malířčiny tvorby. Skládačka obrazu Tragédie války II zase poodhaluje kompoziční zákonitosti obrazu.

Vernisáž proběhne na zámku Kinských v sobotu 14. ledna od 16 hodin, k poslechu zahraje muzika Valašský výběr s Petrem Baklíkem. Muzeum k výstavě připravilo i tvůrčí lektorský program pro dětské kolektivy a v neděli 5. března od 16 hodin proběhne také komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Kamilou Valouškovou. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz a @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko