Vsetínská radnice otevřela hřiště navržené občany pro hendikepované
Vsetínská radnice otevřela hřiště navržené občany pro hendikepované
foto: Jana Raszková

Vsetín – Hřiště s prvky pro osoby s těžkým postižením, které radnice nechala vybudovat jako vítězný projekt participativního rozpočtu 2020 v ulici U Bečvy nedaleko splavu na Ohradě, je oficiálně otevřeno veřejnosti. Současně pak odstartovala stavba včelína v prostoru semetínského arboreta, tedy realizace vítězného projektu participativního rozpočtu 2021.

Zmíněné hřiště ve vnitřním prostoru točny na ulici U Bečvy začala budovat společnost Hřiště 8D v závěru loňského roku. Do jeho konce zvládla podstatnou část prací včetně osazení herních prvků. Letos měla v plánu dokončit především terénní úpravy a dopadové plochy. „Právě ty ale opakovaně předala z hlediska bezpečnosti v nevyhovujícím stavu, a tak musela sjednat nápravu. Nyní je již hřiště v pořádku a mohlo být tedy uvedeno do provozu,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) s tím, že celý prostor je koncipován pro osoby s těžkým postižením, ale přístupný je samozřejmě i ostatním uživatelům.

„Součástí hřiště jsou různé houpačky včetně bezbariérových, trampolína, lanová pyramida, věžička se skluzavkou, pružinové houpadlo, naučné panely a samozřejmě mobiliář. Celý prostor je oplocen,“ vyjmenoval místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011) a dodal, že stavba hřiště přišla vsetínskou radnici na rovný jeden milion korun.

Zatímco realizace vítězného projektu z participativního rozpočtu 2020 je u konce, v případě toho nejlepšího z loňského roku se právě začíná. „Předáním staveniště v těchto dnech odstartovala v semetínském arboretu stavba výukového včelína, který bude po dokončení přístupný široké veřejnosti. Návštěvníci tam budou seznámeni s životem a chovem včel a způsobem zpracování včelích produktů. Stavba bude přitom architektonicky sladěna s celkovou koncepcí arboreta,“ přiblížil místostarosta Bartoň, podle nějž si realizace vyžádá rovněž jeden milion korun bez DPH a trvat by měla do začátku října.

A jaký je aktuální stav participativního rozpočtu pro rok 2022? Občané Vsetína do něj předložili tři návrhy projektů, které veřejnosti představí v pondělí 12. září od 16 hodin ve společenském sále Masarykovy veřejné knihovny na Dolním náměstí. Hned od následujícího dne bude spuštěno hlasování, ve kterém občané rozhodnou, který z navržených projektů se v příštím roce, respektive nejpozději do poloviny roku 2024 dočká realizace. Hlasování bude probíhat až do 31. října a o jeho formě budeme včas informovat.

Michal Horský