Jarmila Slovenčíková veze bronz z hluboké exotiky
Jarmila Slovenčíková veze bronz z hluboké exotiky
foto: rodinný archiv

Zlínský kraj – O víkendu se vrátila coby jediná česká reprezentantka z mistrovství světa ve freedivingu v hloubkových disciplínách. Osvědčená a mnohokrát velmi úspěšná zlínská potápěčka Jarmila Slovenčíková se ani tentokrát „neobešla“ bez medaile. Je bronzová a je z hodně exotické destinace.
„Mistrovství světa se totiž tentokrát konalo na honduraském ostrově Roatán, Českou republiku jsem bohužel v daleké zemi reprezentovala jenom já,“ vrací se k závodům Jarmila Slovenčíková.

Šampionát se uskutečnil ve dnech 17. – 25. srpna, soutěžilo se ve čtyřech disciplínách. Vždy je třeba podle pravidel dosáhnout maximální hloubky.

„Přičemž je třeba předem nahlášenou hloubku v metrech dosáhnout vlastními silami bez pomoci dalšího zařízení,“ doplňuje základní pravidlové normy Jarmila.

Zajímavostí je, že takříkajíc ve hře bývá u dvou závodů vodící lano. To slouží podle druhu závodu k přitahování, anebo jen k orientaci. V zápolení se také používají klasické nebo monoploutve, závodí se i bez nich.

„Mojí nejsilnější disciplínou je CWT, tedy závod s monoploutví, právě tam se mi povedlo získat velmi cenný bronz,“ hlásí s radostí Slovenčíková. Dokázala se na jeden nádech dostat do hloubky 79 metrů.

V kategorii FIM zapsala deváté pořadí, o další velký úspěch ji připravila nešťastná diskvalifikace v kategorii CWTB, kde se potopila s klasickými ploutvemi až do další stěží uvěřitelné hloubky 78 metrů.

Jan Čada