Stezka pro zdravé nožky vítězem participativního rozpočtu
Stezka pro zdravé nožky vítězem participativního rozpočtu
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – Téměř čtyři stovky respondentů se zapojily do ankety o nejlepší projekt navržený občany v rámci třetího participativního rozpočtu města nazvaného „Vsetín podle nás“. Vítězem s více než polovinou obdržených hlasů se stal projekt Bořka Navrátila s názvem Stezka pro zdravé nožky, jehož obsahem je zřízení tak zvaného bosého chodníku a mlžných bran ve vybrané lokalitě města.

Zastupitelé pro letošní participativní rozpočet města, stejně jako v uplynulých letech, vyčlenili jeden milion korun. „Obyvatelé města starší 15 let následně mohli posílat návrhy projektů na využití této částky. Zaměřeny měly být především na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo volnočasové využití, dopravní infrastrukturu a životní prostředí. Nedílnou součástí každého návrhu byl rámcový popis a rozpočet projektu,“ přiblížil místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011) s tím, že na radnici nakonec dorazily tři návrhy.

Občané Vsetína se s nimi mohli seznámit třeba na veřejném projednání či na webu města. Na komunikační platformě Munipolis poté byla vyhlášena anketa, v níž mohl každý respondent až do 31. října přidělit hlas svému favorizovanému projektu. „Do ankety se nakonec zapojilo přesně 393 respondentů. Vítěznému projektu s názvem ´Stezka pro zdravé nožky´ přidělili 214 hlasů,“ řekl místostarosta Bartoň a dodal: „Ve spolupráci s autorem projektu nyní pracujeme na výběru té nejvhodnější z několika uvažovaných lokalit, kde bychom příští rok bosý chodník a mlžné brány mohli vybudovat.“

Konečné pořadí:

1. Stezka pro zdravé nožky: 214 hlasů
Zřízení tak zvaného bosého chodníku a mlžných bran.

2. I kolo a kočárek parkuje: 109 hlasů
Zřízení veřejných cykloboxů pro bezpečné uzamčení jízdních kol a kočárků na několika místech města.

3. Vsetín griluje: 70 hlasů
Zřízení grilovišť na území Vsetína.

Michal Horský