Slovácký okruh po dvou letech ovládl Staré Město. Pořadatele potěšila rekordní účast
Slovácký okruh po dvou letech ovládl Staré Město. Pořadatele potěšila rekordní účast
Starým Městem se o víkendu prohnalo rekordních 205 strojů, které se představilo v patnácti disciplínách. foto: Aleš Korvas

Zlínský kraj – Po dvouleté pauze způsobené koronavirem se Staré Město opět stalo baštou motocyklových nadšenců z řad jezdců i diváků. V sobotu se jely tréninky a v neděli byly na programu ostré závody 18. ročníku Slováckého okruhu s podtitulem O cenu Milana Šobáně staršího.
Největšímu motozávodu na Moravě přálo počasí, a tak si piloti i fanoušci mohli naplno užít soutěžní klání strojů s objemem motoru od 125 ccm až do 1 000 ccm. Přihlášeno bylo rekordních 205 strojů v patnácti disciplínách.

„Celý víkend byl velmi hektický, ale naštěstí všechno dobře dopadlo. Zaznamenali jsme několik drobných nehod, kdy jezdci položili stroj na zem, a jeden vážnější karambol, kdy ale pilot díky okamžitému nafouknutí airbagu na kombinéze vyvázl bez zranění. Dokonce druhý den na jiném stroji skončil stříbrný v kategorii Klasik 75,“ popisuje hlavní organizátor závodu Petr Chmelař, který nakonec spolu se svým parťákem Jiřím Zapletalem zvítězil v kategorii Sidecar.

Jezdci na prvním, druhém i třetím místě ve všech disciplínách získali trofeje ve tvaru pístu s emblémem generálního partnera, společnosti CSO. Ty nejlepší dekorovali hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, senátor Josef Bazala, starosta Uherského Hradiště a poslanec Stanislav Blaha, starosta Starého Města Kamil Psotka a místostarosta Starého Města Martin Zábranský.

„Opravdu ze srdce bych rád poděkoval všem lidem, kteří po celý víkend naplno makali okolo trati. Speciální poděkování pak patří šéfovi trati Bronislavu Huňkovi, šéfovi depa Vítu Kadeřábkovi a tajemníkovi Petrovi Neubauerovi. Velké díky posílám taky přátelům z Automotoklubu Hořice za velkou pomoc s organizací, a v neposlední řadě obyvatelům Starého Města za trpělivost a shovívavost,“ děkuje Petr Chmelař.

Slováckého okruhu měřil 4 200 metrů, šířka trati byla šest až devět metrů, převýšení bylo pětatřicet metrů. Okruh má sedm levých a osm pravých zatáček, jezdí se vždy po směru hodinových ručiček. O organizaci se staralo okolo osmdesáti dobrovolníků na trati, dalších čtyřicet lidí byli ředitelé závodů, tratě, parkoviště závodních strojů, časoměřiči, hlasatelé apodobně.

Víkendové závody navštívilo pět tisíc diváků, z toho bylo 2,5 tisíce platících, zbytek děti a doprovod.

V neděli po skončení všech závodů se na stále ještě uzavřené trati uskutečnil benefiční Běh pro Paměť národa, který k zachování vzpomínek pamětníků dvacátého století přispěl 11 000 korunami. Účastníkem Běhu pro Paměť národa byl i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Michal Konečný