Do Zlína dorazil celosvětový štafetový běh pro mír
Do Zlína dorazil celosvětový štafetový běh pro mír
Mírový běh, celým názvem Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, dorazil minulý čtvrtek do České republiky. Pochodeň převzal za město Zlín primátor Jiří Korec. foto: peacerun.cz

Zlínský kraj – Mírový běh, celým názvem Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, dorazil do České republiky. Mezinárodní tým přiběhl ze Slovenska přes hraniční přechod Starý Hrozenkov a den zakončil ve Zlíně. Pochodeň převzal za město Zlín primátor Jiří Korec.
„V pátek se potom na náměstí Míru uskutečnil asi hodinový program pro základní a mateřské školy. Ty se na návštěvu Peace Run připravovaly: učily se píseň Mírového běhu a malovaly obrázky, jimiž bylo pódium na náměstí vyzdobeno. Některé třídy potom štafetu doprovodily na další cestě směrem do Holešova a Lipníku nad Bečvou,“ líčí Abhejali Bernardová, jedna z hlavních organizátorek akce.

Mírový běh na své cestě navštíví desítky měst a obcí. Pochodeň stráví v ČR deset dnů a urazí přibližně šest set kilometrů. V mezinárodním týmu jsou v tuto chvíli kromě českých a slovenských běžců také vytrvalci z Guatemaly, Ruska, Ukrajiny a Polska.

„Běhu se může zúčastnit každý: sportovci i nesportovci, mladí i staří. Každý může pochodeň poponést několik kroků nebo několik kilometrů, může také přijít běžce povzbudit, až budou probíhat jejich městem, nebo si pochodeň jen podržet a vložit do ní vlastní přání pro mír. Tuto dobrou vůli potom tým symbolicky nese na své cestě dál,“ popisuje Bernardová.

Tato výjimečná sportovní a společenská událost byla založena sportovcem, umělcem a filozofem Sri Chinmoyem v roce 1987. Záštitu nad letošním ročníkem převzal ministr školství Petr Gazdík. „V České republice se jedná již o pětadvacátý ročník,“ upozorňuje Bernardová.

Mírovou pochodeň si každoročně předá z ruky do ruky přes milion lidí. Mezi ty, kteří Mírovou pochodeň pozvedli a vyjádřili svou podporu celosvětové štafetě, patří mimo jiné Michail Gorbačov, Nelson Mandela, Matka Tereza, papež František, Václav Havel, Carl Lewis, Dana Zátopková, Martina Navrátilová, Pavel Šporcl a další významné osobnosti.

„Mírový běh je organizován sportovci a dobrovolníky ze sdružení Peace Run International. Tuto čistě nekomerční akci je možné uskutečnit jen díky spolupráci se zástupci měst a obcí, školami a sportovními kluby na trase,“ dodává Bernardová.

Michal Konečný