Skončil Mezinárodní týden turistiky na Valašsku
Skončil Mezinárodní týden turistiky na Valašsku
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – V minulém týdnu se stal Vsetín centrem milovníků přírody a turistiky, a to díky 31. Mezinárodnímu týdnu turistiky na Valašsku (MTTV). Jeho organizace se tradičně ujalo město Vsetín ve spolupráci s odbory oblasti Klubu českých turistů Zlínský kraj. Letošní ročník nabídl účastníkům mimo jiné novinku ve formě možnosti využití cyklotras.

Program letošního ročníku, kterého se zúčastnilo celkem 146 přihlášených účastníků, mezi nimiž bylo i 12 turistů ze Slovenska, odstartoval v sobotu 9. července prezencí a slavnostním zahájením v Domě kultury. Slavnostně ukončen byl pak ve čtvrtek 14. července v malém sále vsetínského „kulturáku“. „Milí turisti, jsem ráda, že vás po celotýdenních výšlapech vidím všechny zdravé a usměvavé. Vyjít na vrchol hory je hezká věc, ale hlavní je vrátit se ve zdraví domů. To se nám v letošním roce podařilo, nikomu se nic nestalo. Pro představu: celkem jsme všichni za celý týden ušli 9 301 kilometrů, což je stejná vzdálenost, jako z České republiky do Indie. Obdivuji vaši fyzickou kondici i dobrou mysl a těším se na příští ročník. Dobře dojeďte domů a opatrujte se,“ sdělila přítomným milovníkům turistiky během závěrečného ceremoniálu místostarostka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL) s tím, že ten, kdo absolvoval plný program, měl v nohách 171,5 kilometru.

A kam turisté v rámci uplynulého ročníku zavítali? Podívali se například k obelisku 18. poledníku nad Vesníkem, na Svantovítovu skálu či Ochmelov, do slovenských Strážovských vrchů, k památníkům T. G. Masaryka a Franze Josefa u Valašského Meziříčí, či na Prženské paseky.

„Letos jsme účastníkům nabídli několik zásadních novinek, například možnost obdivovat krásy krajiny ze sedla kola, další novinkou byla možnost načíst jednotlivé trasy v elektronické podobě přímo do chytrého telefonu, čehož hojně využívali zejména mladší účastníci,“ vyjmenoval místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011) a pokračoval: „Děkuji všem účastníkům a také pořadatelům této úspěšné akce. Závěrem zbývá jen dodat: Ať žije 32. Mezinárodní týden turistiky na Valašsku!“

Mgr. Jana Raszková, tisková mluvčí MěÚ Vsetín