Na Olympiádě dětí a mládeže reprezentuje Zlínský kraj 76 sportovců
Na Olympiádě dětí a mládeže reprezentuje Zlínský kraj 76 sportovců
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – V neděli 22. ledna slavnostně odstartoval jubilejní dvacátý ročník Olympiády dětí a mládeže, který se uskutečnil v Královéhradeckém kraji. Na Olympiádu zamířila i 106 členná výprava Zlínského kraje složená ze 76 sportovců, 28 trenérů a 2 vedoucích výpravy. Tu kraj podpořil částkou ve výši 1 600 000 korun.

Slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže proběhlo na zimním stadionu v Hradci Králové. Oficiálního programu se zúčastnily všechny krajské výpravy v čele s vlajkonoši. Vlajkonošem výpravy Zlínského kraje je skikrosař Jiří Čech. Ten za svou kariéru získal 3x titul mistra ČR juniorů, 4x titul mistra ČR v seniorech, současně je mistrem republiky za rok 2022, je 4x vítězem Českého poháru seniorů, v roce 2013 obsadil 4. místo na mistrovství světa juniorů a v roce 2017 se stal vítězem na zimní univerziádě v Kazachstánu.

Olympijský oheň na slavnostním zahájení zažehl snowboardistka a ambasadorka letošního ročníku Eva Adamczyková. Sportovní klání budou od pondělí 23. ledna do čtvrtka 26. ledna hostit zimní střediska Špindlerův Mlýn a Vrchlabí a města Trutnov a Nová Paka.

Na programu olympiády jsou následující soutěže: alpské lyžování, běžecké lyžování, běžecké lyžování zrakově postižených, biatlon, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, skicross, snowboarding a šachy. Zlínský kraj má zástupce ve všech těchto soutěžích. Přenosy vybraných závodů můžete sledovat živě na ČT sport, streamingy najdete na olympijskytym.cz/tv. Další informace na https://www.olympijskytym.cz/odm

Adéla Čuříková, Krajský úřad Zlínského kraje