Berani mají ze 70 procent hotový tým, dalším nováčkem je mladík Benda
Berani mají ze 70 procent hotový tým, dalším nováčkem je mladík Benda
Hokejisty Zlína posílil útočník Lukáš Válek z Litvínova. foto: Václav Mikulík

Zlínský kraj – V pondělí 13. května začne hokejistům Zlína letní příprava na novou sezonu 2024/25 a kádr se pomalu skládá do finální podoby. Kostra týmu je už nyní hotová, v nejbližších dnech pak vedení klubu představí další nové tváře.

Jisté je, že brankoviště bude opět střežit Daniel Huf, na něhož klub uplatnil opce, stejně jako na Michala Kořénka.

„V rámci brankářské pozice navíc dojde ještě k posílení, do svých řad brzy přivítáme dalšího zkušeného gólmana,“ říká generální manažer zlínských Beranů Jan Pravda.

K výraznějším změnám došlo v obraně. Odešli Mikuláš Zbořil, Jakub Husa a Martin Novotný.

Vedení klubu již nyní oznámilo první dvě posily. Jednou z nich je zlínský odchovanec Patrik Urbanec, druhou pak mladý bek Vítek Benda, který přichází z Litoměřic. Nové smlouvy podepsali Aleksi Salonen, Zdeněk Čáp a Vojtěch Riedl. Platnou smlouvu z minulých sezon měli Jiří Suhrada a Tadeáš Talafa.

„Tento týden představíme dalšího produktivního beka, který posílí naši ofenzivu dobrou střelou i nahrávkou. V rámci zařazování mladších hráčů do kádru A-týmu dostane příležitost mladý nadaný obránce Matěj Zavřel, který odehrál kvalitní sezony v naší juniorce,“ uvedl Pravda.

Nejvíce změn nastalo v útoku, kde skončili Denis Kindl, Martin Lang a Vojtěch Tomi. Ve Zlíně skončil i Martin Novák. Otazníky stále visí nad působením Petra Holíka, Nicolase Werbika a finského dua Jesse Paukku a Mikko Salmia.

Novými tvářemi jsou zkušený extraligový forvard Lukáš Válek a jeden z nejproduktivnějších útočníků první ligy Jaromír Kverka.

V týmu budou pokračovat Michal Gago, Stanislav Sadovikov, Pavel Sedláček, Zdeněk Sedlák, Jan Süss, Jakub Šlahař a Bedřich Köhler, který bude působit v týmu jako mentor a bude převážně předávat zkušenosti mladším hráčům. Do týmu budou nově zařazeni mladí junioři Jakub Čechmánek, Lukáš Heš a Tomáš Pilát.

„Bude záležet na jejich výkonech, jak zvládnou přechod mezi juniorkou a dospělým hokejem. Navíc jsou v juniorce další reprezentanti, kteří budou postupně zapracováni do A-týmu,“ říká Pravda.

„Útok ještě není kompletní, stejně jako v minulé sezoně chceme mít 5 útočných trojic. V play-off jsme cítili, že jsme oproti předchozímu ročníku měli výhodu v tom, že máme kam sáhnout. Zároveň jsme se se sportovním manažerem a trenéry zaměřili na vytipování vhodných hráčů na přesilovky. Ty nebyly podle našich představ a je potřeba na nich pracovat,“ přiblížil generální manažer Beranů.

Berany nyní čeká třetí sezona v Chance lize. V předchozích dvou hráli finále proti Vsetínu, přičemž předloni celou soutěž vyhráli, v minulém ročníku skončili na druhém místě.

„Letos je naším cílem zapracovat do kádru mladší hráče, snažíme se vhodně vybalancovat mládí a zkušenost. Zároveň jsme vytvořili tým, který je ze 70 % tvořen zlínskými odchovanci. Chance liga je velice náročná a vyrovnaná soutěž, a proto je naším prvním úkolem podávat vyrovnané výkony v základní části. Věřím, že se síla našeho mužstva následně projeví i v play-off,“ nastínil úkoly týmu Jan Pravda.

Michal Konečný