Berani přemohli Olomouc v nájezdech, na Kladno ztrácejí dvanáct bodů
Berani přemohli Olomouc v nájezdech, na Kladno ztrácejí dvanáct bodů
Hokejisté Vsetína si výhrou nad Frýdkem – Místkem pojistili druhé místo. foto: VHK Robe Vsetín

Zlínský kraj – Zlínští hokejisté o dva body stáhli náskok na předposlední Kladno. Berani v nedělním utkání 54. kola extraligy přemohli Olomouc 3:2 po samostatných nájezdech a po druhém triumfu v řadě o malinko zvýšili šance na záchranu nejvyšší soutěže. Rozhodující gól vstřelil až v páté sérii nájezdů útočník Patriks Zabusovs, jenž byl jediným úspěšným exekutorem.
„Bylo to vyrovnané utkání s tím, že každý měl své šance. Byly části zápasu, ve kterých byla Olomouc lepší, zavřela nás. Byly tam úseky, kdy jsme zase my byli aktivnější, a myslím si, že to byl remízový zápas. Vyloženějších šancí ale měla Olomouc víc, zvláště pak v závěru a v prodloužení, kde nás výrazně podržel Kašík. Bod nám chybí, ale pořád je to vítězství a je to určitě lepší než mít jeden nebo žádný bod,“ ví dobře zlínský kouč Luboš Jenáček.

Berani šli sice do důležité bitvy povzbuzeni předcházejícími čtyřmi domácími výhrami v řadě, vstup do utkání ale patřil hostům. Hned ve 43. sekundě otevřel skóre Klimek, který při přečíslení dvou na jednoho zužitkoval nahrávku od Krejčího.

Účastník olympijských her v Pekingu pak připravil šanci Ondruškovi, jeho střelu ale obětavě helmou zablokoval i za cenu krvavého zranění Karafiát.

Zlín výsledek srovnal až ve 27. minutě, kdy Honejskovu střelu dorazil pohotový Claireaux. Obrat vzápětí završil chytrou tečí Sedláček. Hanákům se však ještě v prostřední části podařilo výsledek srovnat, na 2:2 upravil Klimek.

Nerozhodný stav vydržel po celou základní hrací dobu. Hned na začátku prodloužení se dostal do úniku Nahodil, kličku do forhendu mu ale Kašík vystihl. Další šanci měl Olesz, ani on ale duel neukončil.

V nájezdech uspěli domácí. Gazda ještě mířil do tyče, ale Zabusovs v poslední sérii nájezdů jako jediný uspěl a zařídil Beranům pátou výhru doma v řadě.

„Začali jsme dobře, vytěžili jsme z toho branku. Řekl bych, že ve druhé třetině jsme naopak začali špatně, Zlín nás párkrát zavřel u nás v obranném pásmu a vytěžil z toho dvě branky. Zase jsme srovnali, ve třetí třetině jsme si vytvořili dvě vyložené šance, které jsme nedali. Bohužel bereme jenom bod, nedá se nic dělat,“ posteskl si olomoucký trenér Jan Tomajko.

Hokejisté Zlína další zápas sehrají v pátek 25. února doma proti Třinci.

Hokejová Tipsport extraliga, 54. kolo

PSG Berani Zlín – HC Olomouc 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Claireaux (Honejsek, Mallet), 33. P. Sedláček (Gazda, Mallet), rozhodující sam. nájezd Zabusovs – 1. Klimek (D. Krejčí, Nahodil), 40. Klimek (Ondrušek). Rozhodčí: Šír, Obadal – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 2700 (omezený počet).

Zlín: Kašík – Gazda, M. Novotný, Suhrada, O. Němec, Ferenc, Matyáš Hamrlík – Mallet, Claireaux, Honejsek – Zabusovs, R. Veselý, Kubiš – Karafiát, Hejcman, Köhler – Okál, Makarenko, P. Sedláček – Fryšara. Trenér: L. Jenáček.

Olomouc: Lukáš – T. Černý, Ondrušek, Dujsík, Švrček, Škůrek, Řezníček, Rašner – Nahodil, Krejčí, Klimek – Bambula, J. Knotek, Kusko – J. Navrátil, Kolouch, Olesz – Kunc, Lichanec, V. Burian. Trenéři: Moták a J. Tomajko.

Michal Konečný