Nejlepší kysané zelí se dělá Na Lapači
Nejlepší kysané zelí se dělá Na Lapači
Účastníci soutěže. foto: Jiří Žůrek

Vsetín - Spolek pro zachování valašských tradic uspořádal 17. března v restauraci Moštárna na Jasence už XVII. ročník soutěže „O najlepší hňápané zelé“. V konkurenci 29 vzorků získala prvenství Kateřina Baďurová ze Vsetína.
   Stejně jako každý rok byli sami soutěžící i porotci. Během ochutnávání zelí hodnotili nejen chuť této speciality, ale i vzhled, vůni a konzistenci. Jejich úkolem bylo také poznat si své vlastní zelí a získat tak titul Zelmajstra. To se nakonec podařilo 12 soutěžícím.
   V hlavní soutěži získala nejvíce bodů (60), a tím i celkové vítězství Kateřina Baďurová ze Vsetína – lokality Na Lapači. Druhé místo s 46 body patřilo Anně Malinové z Jasenky a třetí příčku s 44 body obsadil Martin Nerodil z Rybníků. Nepopulární „bramborové“ umístění připadlo Přemyslu Křížovi ml. z Ohrady, jehož zelí získalo 33 bodů.
   Vítězka soutěže si letos kromě jiných cen odnesla také pohár. „Jsem moc ráda, že jsem v tak velké konkurenci vyhrála. Zelí se u nás dělá podle receptu našeho pradědečka a na krouhání máme stroj, který pradědeček sestrojil. U nakládání je vždycky celá rodina, je to takový náš rituál,“ svěřila se šťastná vítězka Kateřina Baďurová.
   „Cílem soutěže je připomenout si, že zelí je základ valašské stravy,“ uvedl za pořadatelský spolek jeho jednatel Milan Mareček s tím, že součástí soutěže byl proto i doprovodný program, v němž se povídalo o významu a prospěšnosti kysaného zelí na lidský organismus a nechyběly ani ukázky tradičního „strúhání a šlapání zelé“ či vyprávění historek z jeho nakládání.
Jiří Žůrek