Najlepší valašská slivovica byla letos z Dinotice
Najlepší valašská slivovica byla letos z Dinotice
Ilustrační foto

Vsetín - Už po jedenadvacáté uspořádal Spolek pro zachování valašských tradic soutěž „O najlepší valašskú slivovicu“, která se tentokrát konala v sobotu 7. prosince v Mramorovém sále vsetínského zámku. Odborná i laická porota hodnotila celkem 37 přihlášených vzorků od 30 soutěžících. Součástí programu bylo také udělení titulů Valašská cérka a Osobnost Valašska.
   „Přihlášené vzorky domácích ovocných pálenek byly rozděleny do několika kategorií a procházely hodnocením odborníků, hostů i samotných soutěžících, kteří byli nejen ze Vsetína, ale i z blízkého i vzdálenějšího okolí,“ uvedl jednatel Spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček s tím, že okoštování tak velkého množství vzorků bylo opravdu náročné.
   Kategorii „Trnovice“ nakonec ovládnul a celkovým vítězem celé soutěže O najlepší valašskú slivovicu se stal Josef Haničák z Dinotice před Zdeňkem Mirosničenkem ze Vsetína a Zdeňkem Štěrbou z Kroměříže.
   Vítězem kategorie „Jabkovice“ je pro rok 2019 Vsetíňan Roman Švagera, na druhé příčce skončil František Chromčák z Francovy Lhoty a na třetí Jana Mrlinová ze Vsetína.
   Kategorii „Ostatní“ ovládla Anna Švagerová ze Vsetína se svou hruškovicí před Ladislavem Libotovským z Hřibin u Kostelce nad Orlicí s pálenkou ze stejného ovoce. Bronz patřil Kamilu Mezníkovi ze Vsetína a jeho meruňkovici.
   Součástí soutěže bylo v doprovodném programu, kromě povídání o slivovici jako valašské medicíně, také udělení titulu Valašská cérka. Získala jej za působení v oblasti kultury a umění Valašska Monika Kovářová z Hutiska-Solance, která je zakladatelkou a sólistkou cimbálové muziky Soláň. Titul Osobnost Valašska udělil spolek za propagaci Valašska a valašských tradic Petru Markovi, řezbáři z Liptálu, mimo jiné zhotoviteli dřevěných modelů automobilů či autobusů.
   O dobrou náladu, která po celou dobu soutěže na zámku panovala, se starala cimbálová muzika Kyčerka z Velkých Karlovic.
Jiří Žůrek