Mistři cechu pekařského soutěžili na Pekařské sobotě
Mistři cechu pekařského soutěžili na Pekařské sobotě
Pekařská sobota. foto: Jan Kolář

Rožnov – 25. ročník Pekařské soboty, který proběhl v sobotu 14. července 2018 v areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, zná své vítěze.
   Pětičlenná odborná porota, složená ze zástupců Státní zemědělské a potravinářské inspekce a odborných škol, v čele s předsedou Pavlem Gottwaldem, hodnotila 2 kategorie – nejlepší chleba a nejlepší rohlík. Celkem se do odborné soutěže zapojilo 9 vzorků chlebů a 8 vzorků rohlíků.
   Nejlepší chléb upeklo a v soutěži o nejlepší chleba zvítězilo Pekařství Křižák s.r.o z Boleradic. Na druhém místě se umístilo Pekařství SEMAG s.r.o. z Havířova. Bronzovou medaili získala firma Pekařství ARETE s.r.o. z Rožnova pod Radhoštěm.
   První místo, v kategorii o nejlepší rohlík, získala firma CONSI, v.o.s. – Pekárna U Mostu, Vsetín. Stříbrná příčka patří firmě Pekárna MaJa, s.r.o. z Dolních Dujanovic. Na stupně vítězů, v podobě třetího místa, se dostalo Pekařství ARETE s.r.o. z Rožnova pod Radhoštěm.
   Titulem „Nejlepší pekař Valašského království“, o kterém rozhodli samotní návštěvníci svými hlasy, se může pyšnit Integrovaná střední škola z Valašského Meziříčí. Na druhém místě se umístila paní Iveta Baculáková, firma BaBAD z Čadce. „Bronzový“ stánek s pečivem ze Vsetína přivezla firma CONSI, v.o.s. – Pekárna U mostu ze Vsetína.
   Zástupci pekařských firem se utkali i v netradičních disciplínách, tzv. „Pekařském trojboji“. Pekařští mistři museli svoji zručnost a talent předvést s trakařem a třemi pytli mouky, na chůdách s pekařskou nůší na zádech a s půllitrem piva na lopáři. Vítězem v trojboji se stal LUDĚK BEČICA, zástupce pekárny ZDRAVOSTI z Olomouce. ZDENĚK ŽÍLÁK, Placky z pece, vybojoval druhé místo. Diplom za třetí místo získala MARKÉTA HLOUŠKOVÁ, CONSI, v.o.s. – Pekárna U mostu ze Vsetína.
Všem vítězům blahopřejeme.
Valašské muzeum v přírodě