Zvěčněte svůj strom s příběhem
Zvěčněte svůj strom s příběhem
foto: Michal Horský

Vsetín - Zajímavý projekt s názvem Můj strom a jeho příběh připravilo Muzeum regionu Valašsko společně se Střední školou Kostka. Zájemci mohou až do konce školního roku posílat fotografie či obrázky svého oblíbeného stromu doplněné o příběh, který je navzájem pojí. Soutěž bude doplněna o doprovodné aktivity v prostorách muzea.
   V letošním roce proběhl 10. ročník osvětové kampaně organizace Líska s názvem Stromy a my. Střední škola Kostka v rámci ní pořádala fotografickou soutěž Můj strom, která skončila současně s celou kampaní v pátek 30. října. „Úkolem účastníků bylo vyfotit strom, který je nějakým způsobem zaujal. Pro mnohé to byla skvělá příležitost vydat se na procházku do přírody, jiní lovili snímky ve svém blízkém okolí. V obou případech ale bylo důležité dívat se pozorně kolem sebe, a tak trochu nahlédnout i do sebe. No a nás napadlo nás, že bychom na tuto soutěž navázali a stejný lék na současnou složitou situaci nabídli i mateřským a základním školám, dětským či seniorským kolektivům i jednotlivcům z řad veřejnosti,“ uvedla hlavní organizátorka akce Jaroslava Ševčíková.
   Fotografie a obrázky (kresby, malby, koláže, atd.) vašich oblíbených stromů, doplněné o komentáře či příběhy, zasílejte na adresu jaroslavasevcikova@seznam.cz (v max. velikosti 2 MB). „Snímky ve vysokém rozlišení si uložte u sebe, my o ně požádáme pro případnou výstavu. Vyhodnocování bude probíhat průběžně a o jeho výsledcích vás budeme vždy informovat,“ uvedla Ševčíková. Součástí projektu budou i další doprovodné aktivity v prostorách Muzea regionu Valašsko.
   První soutěžní práce na téma Můj strom a jeho příběh už dorazily. „Děti ze vsetínské školky Na kopečku nám například poslaly foto svého oblíbeného stromu, který jim v létě poskytuje stín na školní zahradě. Snímek doplnily i tím, jak si pod takovým stromem hrát. Studentka Střední školy Kostka zase vyfotila strom, pod kterým se jí nejlépe učí,“ nastínila organizátorka soutěže.
   Stromy jsou významnými prvky v krajině, působí jak esteticky, tak funkčně, poskytují kyslík, ovlažují vzduch, voní, snižují teplotu, zadržují vodu a poskytují útočiště živým organismům. „To jsou ty příběhy, které chceme slyšet. To jsou ty fotografie, které chceme vidět. Pojďte nám ukázat ten váš oblíbeny strom,“ vyzvala na závěr Ševčíková.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.