Zlínský kraj podpořil téměř pěti miliony Centrum duševního zdraví v Uherském Hradišti
Zlínský kraj podpořil téměř pěti miliony Centrum duševního zdraví v Uherském Hradišti
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Nadační fond Zikmundova vila zahájil 27. 10. 2022 prodej vstupenek na komentované prohlídky. Vstupenky lze koupit přes webové stránky fondu. Pro návštěvníky je nachystáno i překvapení. Některé prohlídky povede nevlastní dcera Miroslava Zikmunda, Jana Macalíková. Zpřístupnění kulturní památky bylo možné i díky podpoře Fondů EHP (Evropského hospodářského prostoru).

Necelý rok od rozloučení s cestovatelem Zikmundem se veřejnost může podívat do míst, kde strávil většinu svého života. Dveře jeho zlínské vily se počínaje říjnem otevřely hostům, kteří ji budou mít možnost navštívit zpravidla jedenkrát měsíčně. Během prohlídkového dne se domem projdou vždy čtyři šestičlenné skupiny, a to obvykle v časech 9:30, 11, 13 a ve 14:30 hodin. „Kapacita skupiny je předurčena možnostmi interiéru. Návštěvníci totiž vkročí nejen do velkorysého přízemí s knihovnou a s exponáty z cest, ale vystoupají i do komornějšího patra – do soukromých prostor, které dosud sloužily jen Miroslavu Zikmundovi a jeho nejbližším,“ vysvětlila Magdaléna Hladká, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila.

Do legendární pracovny a soukromé ložnice budou hosté pouze nahlížet. „Vycházíme ze zvyklosti Mirka Zikmunda, který do své pracovny hosty nepouštěl. Ctíme toto rozhodnutí. Chceme tak zároveň uchovat genia loci místa, které v sobě nejintenzivněji nese Mirkův otisk,“ uvedl Čestmír Vančura, předseda nadačního fondu a současný majitel Zikmundovy vily. Rozlehlá zahrada bude účastníkům komentované prohlídky naopak přístupná bez omezení.

Vstupenky v jednotné výši 400 Kč na osobu jsou již v prodeji. Jejich nákup je možný výhradně online, a to na stránkách www.zikmundovavila.cz. Na tomto webu je uveden i přehled vypsaných termínů, popis prohlídkového okruhu a další nezbytné informace. Termíny bude nadační fond na stránkách průběžně doplňovat. Podle Vančury cestovatel Zikmund nechtěl ze svého domu dělat řadovou atrakci, čemuž odpovídá i četnost prohlídek. Vzhledem k dosavadnímu vysokému zájmu je tak pravděpodobné, že si někteří budou muset na zážitek chvíli počkat – obdobně, jako je tomu například u vily Tugendhat.

Ve Zlíně však mají pro návštěvníky připravený bonus. Některé skupiny domem provede přímo dcera životní partnerky Miroslava Zikmunda, Jana Macalíková. Hosté budou mít možnost zeptat se jí třeba na zajímavosti z cestovatelova soukromého života. „Bude mi ctí provázet touhle vilou, kterou znám od malička, a navíc to cítím vůči Mirkovi jako milou povinnost a malou splátku za vše, co pro nás udělal,“ komentovala spolupráci na zpřístupnění vily Macalíková. „Věříme, že tuto přidanou hodnotu veřejnost ocení,“ dodal Vančura.

Ikonický dům, který byl postaven ve 30. letech firmou Baťa jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu Januštíka, jedenáct roků patřil oscarovému režisérovi Klosovi a téměř 70 let byl domovem cestovateli Zikmundovi, se ve formě komentovaných prohlídek otevírá veřejnosti historicky poprvé. Díky péči dosavadních majitelů je zachován v nadstandardně dobré kondici. Uvnitř vily se nachází vybavení z 50. let, kdy objekt prošel adaptací pod vedením architekta Zdeňka Plesníka. Zůstala zde i ucelená kolekce nábytku od designéra Miroslava Navrátila nebo Zikmundovy osobní předměty. „Kromě nezbytného zabezpečení jsme interiér domu prohlídkám nepřizpůsobovali. Vše je 100% autentické, původní. Návštěvník neuvidí umělou expozici, ale prostor v podobě, jak si ho zabydlel Miroslav Zikmund. I proto ve vile snadno získáte pocit, že slavný cestovatel jen na chvíli odešel a co nevidět se opět vrátí,“ uzavírá Hladká.

O Zikmundově vile

Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu, JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér, Elmar Klos – syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak pomohl zajistit rodičům bydlení i po odchodu vládního rady do penze. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu vyhoštěni ze Zlína. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z první expedice. Zikmund vilu nechal v témže roce přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020, a to Čestmíru Vančurovi, zlínskému podnikateli a mecenáši. Vančura ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který se v současnosti o dům stará. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený řadou příběhů otevřel po téměř 90 letech privátního užívání široké veřejnosti.

Magdaléna Hladká ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila