Zlínský kraj je i letos partnerem výstavy Má vlast cestami proměn
Zlínský kraj je i letos partnerem výstavy Má vlast cestami proměn
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Zlínský kraj bude i letos partnerem Národní putovní výstavy „Má vlast cestami proměn“. Výstava představuje na mnoha místech České republiky výrazné proměny v krajích – nově opravené, znovuoživené či jinak k lepšímu upravené stavby, objekty nebo třeba prostranství. Zlínský kraj se výstavy účastní každoročně od roku 2014.

„Díky této výstavě máme možnost pochlubit se v mnoha koutech Česka proměnami řady krásných míst, která v našem kraji máme. A výsledky hlasování v předchozích ročnících mi dávají za pravdu. Například v předminulém ročníku byla jako jedna z nejlepších proměn vybrána obnova Baťova památníku ve Zlíně, vloni pak uspěla krajinná opatření s vodními prvky u Drslavic. Výstava je samozřejmě příležitostí, jak k nám pozvat návštěvníky z jiných částí naší republiky,“ komentuje partnerství Lubomír Traub, náměstek hejtmana odpovědný za oblast cestovního ruchu.

Podstatou výstavy je prezentace proměn prostřednictvím laminovaných velkoformátových tisků s fotografiemi daného místa a textem v češtině a angličtině. Stojany s těmito plakáty pak „putují“ v deseti kolekcích po celé České republice. Jsou vystavovány na mnoha různých místech, jako jsou knihovny, hrady a zámky, univerzity, úřady, veřejná prostranství, nádraží či na významných akcích v regionech.

Proměny hodnotí každý rok veřejnost na webu, a také odborná porota architektů pod vedením Josefa Pleskota.

Letošní již 15. ročník výstavy bude tradičně slavnostně zahájen v Praze na Břevnově, a to v červnu 2023. Poté se rozjede v dílčích kolekcích po celé vlasti. Ve Zlínském kraji bude kolekce tradičně vystavena v rámci oslav Dne kraje, který letos připadá na sobotu 23. září. Více informací nejen o výstavě je k dispozici na webu https://www.cestamipromen.cz/.

Vladimír Dostálek, Krajský úřad Zlínského kraje