Zlínské vily spojí síly a návštěvníkům se budou společnými prohlídkami představovat pravidelně
Zlínské vily spojí síly a návštěvníkům se budou společnými prohlídkami představovat pravidelně
foto: Nadační fond Zikmundova vila

Zlínský kraj – Po úspěšných pilotních podzimních prohlídkách z loňského roku se zástupci Baťovy a Zikmundovy vily rozhodli, že spojí síly a společné komentované prohlídky zařadí do programu pravidelně. Už toto jaro a léto se tak návštěvníci budou moci do obou vil zároveň podívat každou poslední sobotu v měsíci.

Dvojice zlínských vil – Baťova, známá svým modernistickým designem a historií spojenou s průmyslnickou rodinou Baťů, a Zikmundova, symbolizující dobrodružství a objevitelského ducha Miroslava Zikmunda – tvoří nejen významnou kulturní památku krajského města, ale také nabízí odraz české historie a kultury. Není tedy divu, že když zástupci obou vil oznámili koncem minulého roku, že plánují několik společných prohlídek, byl o ně velký zájem.

Teď přišlo na řadu zhodnocení. A jak se ukázalo, podzimní termíny se setkaly s velkým nadšením z řad návštěvníků. Proto se zástupci vil rozhodli zařadit společné prohlídky do programu pravidelně. V letošní hlavní turistické sezóně se tak budou konat každou poslední sobotu v měsíci.

„Cítíme, že tyto společné prohlídky nejen podporují kulturní vzdělávání, ale také posilují vazby mezi našimi institucemi,“ říká ředitelka Nadace Tomáše Bati Gabriela Končitíková.

První společné komentované prohlídky v letošním roce jsou naplánované na sobotu 30. března. Návštěvníci se tak na zhruba dvě hodiny podívají do obou zlínských skvostů, kdy je v každé vile bude čekat průvodce, který přiblíží jejich historii, život, architekturu a význam obou staveb v kontextu doby.

„Tato spolupráce je skvělým příkladem toho, jak mohou dvě samostatné kulturní instituce pracovat společně ve prospěch veřejnosti. Věříme, že naše společné prohlídky nejen obohatí návštěvníky, ale také přispějí k hlubšímu pochopení našeho kulturního dědictví,“ doplnila ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupková.

Gabriela Škrabalová