Zlínské divadlo se připojilo k podpoře Ukrajiny vyvěšením vlajky
Zlínské divadlo se připojilo k podpoře Ukrajiny vyvěšením vlajky
foto: Městské divadlo Zlín

Zlínský kraj – Asociace českých profesionálních divadel na začátku týdne vyzvala všechna divadla a kulturní, veřejné a státní instituce k podpoře Ukrajiny symbolickým vyvěšením ukrajinské vlajky. K podpoře se připojilo také Městské divadlo ve Zlíně, kde žlutomodrá zástava vlaje od úterý.
Solidaritu s Ukrajinou a jejími občany vyjadřují od pondělního večera lidé a instituce napříč celou Českou republikou. K symbolické podpoře nedotknutelnosti ukrajinského státu vyzvala také Asociace profesionálních divadel České republiky, která sdružuje přes 30 divadel. Na výzvu okamžitě zareagovali v Městském divadle Zlín vyvěšením ukrajinské vlajky na budovu divadla.

„Agresivní, výhružné a nebezpečné politické a vojenské aktivity Ruska nám připomínají nejtragičtější chvíle v moderních evropských dějinách. Je jediná cesta jak řešit jakékoliv spory mezi státy – jednáním v rámci práva,“ uvedlo zlínské divadlo v prohlášení na svých facebookových stránkách.

Členové divadelní asociace v prohlášení dále uvedli, že myslí na své kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž mají řadu přátel. „Věříme, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. Nabízíme jim v případě nutnosti pomoc a podporu. Ukažme společně, že jsme schopni dialogu a vzájemného respektu,“ stojí v závěru výzvy na podporu Ukrajiny.

Kateřina Nosková