Zlín Film Festival představuje své letošní Young Stars
Zlín Film Festival představuje své letošní Young Stars
Jan Nedbal. foto: Zlín Film Festival

Zlínský kraj – Jako zástupci mladé herecké generace s nadějnou budoucností byli letos organizátory Zlín Film Festivalu vybráni Jan Nedbal a Brigita Cmuntová. S dvojicí českých Young Stars se budou moci návštěvníci setkat při projekci filmů, sázení festivalového stromu nebo na červeném koberci.
Smyslem a podstatou speciálního projektu zlínského festivalu je představit mladé herce, kteří mohou oslovit mladé diváky, přinést jim inspiraci a být pro ně vzorem.

„Hvězda Jana Nedbala alias Václava Bolemíra Nebeského začala zářit v seriálu Božena. Výrazně jsem jej zaznamenala také v koprodukčním snímku režiséra Petra Bebjaka Zpráva, kde hraje vězně v koncentračním táboře a pak také v nejnovějším filmu Tomáše Hodana Poslední závod,“ zdůvodnila volbu Jana Nedbala umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Jan Nedbal přijal roli Young Star s humorem. „Příští rok už bych přijet nemohl, to mi bude 32 a vlastně už letos je to trochu na pováženou, jestli budu držet rekord historicky nejstarší Young Star zlínského festivalu, tak to zrovna nebude ten, se kterým se budu u piva vytahovat, nicméně ale ze srdce děkuji za pozvání. Je příjemné přijít si young a ke všemu ještě star,“ vtipkoval Jan Nedbal.

Přestože se Brigita Cmuntová sama za hereckou hvězdu nepovažuje, Markétu Pášmovou zaujala už v roli Elišky Toufarové v historickém seriálu První republika. „Byla to pro mě nová, a přitom velmi zajímavá, výrazná tvář. Když jsem pak viděla koprodukční film producentky Julietty Sichel Město na řece, byla jsem si jistá, že vychází nová hvězda. Brigita je navíc velmi talentovaná zpěvačka a textařka, čímž zadání být Young Star plní na stoprocent a může být pro mladé skvělým vzorem,“ vysvětlila umělecká ředitelka.

Letošní festivalové Young Stars si v pátek 27. května v 9:30 zasadí strom v rozrůstající se festivalové aleji Univerzitního parku. Jan Nedbal a Brigita Cmuntová uvedou ve Zlíně projekce filmů, projdou se také po červeném koberci před Kongresovým centrem Zlín, zúčastní se autogramiády ve Zlatém jablku nebo budou hosty Vladimíra Kroce ve Festival Café na náměstí Míru.

Kateřina Nosková