Zikmundova a Baťova vila připravují jedinečnou společnou prohlídku
Zikmundova a Baťova vila připravují jedinečnou společnou prohlídku
foto: Nadační fond Zikmundova vila

Zlínský kraj – Dvě ikonické zlínské vily – Zikmundova a Baťova – se poprvé spojí, aby svým návštěvníkům nabídly jedinečnou prohlídku. Ve dvou podzimních termínech tak budou moci zájemci nahlédnout do obou těchto architektonických skvostů.

Zikmundova vila, pojmenovaná po světoznámém cestovateli Miroslavu Zikmundovi, je symbolem funkcionalismu a modernismu. Baťova vila je zase nositelkou jména zakladatele zlínského obuvnického impéria a je známá svým funkčním minimalismem a revolučním designem. Společná prohlídka obou vil umožní návštěvníkům během jednoho dne nahlédnout do jejich historie a porozumět jejich odkazu.

„Je skvělé, že se podařilo propojit vily takových významných osobností, jakými bezesporu Tomáš Baťa i Miroslav Zikmund jsou. Oba tito muži dokázali neuvěřitelné věci, stali se úspěšnými v celosvětovém měřítku, nemluvě o tom, že jsou už navždy pevně spjati se Zlínem. A stejně, jako jsou inspirativní jejich životy, inspiraci najdeme na každém kroku právě i v jejich vilách,“ prozradila Gabriela Končitíková, ředitelka Nadace Tomáše Bati.

První tři společné prohlídky jsou naplánované na sobotu 11. listopadu. Další trojice potom bude následovat 2. prosince. Prohlídky povede průvodce v každé vile zvlášť a přiblíží návštěvníkům jejich historii, život, architekturu a význam v kontextu doby.

„Jsem nesmírně ráda, že se nám podařilo s Nadací Tomáše Bati naleznout optimální časy prohlídek tak, aby na sebe vzájemně navazovaly a návštěvníci tak měli prostor pro pohodlný přesun mezi jednotlivými vilami,“ říká ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupková. Zároveň dodává, že kapacita prohlídek je omezená a je proto potřeba koupit si vstupenku předem.

Vstupenky jsou už teď k dispozici na webových stránkách Zikmundovy vily.

Gabriela Škrabalová