Vrátnice: PBK Blues a Dazed and Confused
Vrátnice: PBK Blues a Dazed and Confused
foto: TKA

Rožnov – Sobota 11. listopadu 2023 - 20:00 - Vrátnice

Skupina PBK Blues vznikla v Havířově v roce 1984. První koncert skončil fiaskem. V rozhovoru pro naše rádio Petr Kubíček vzpomínal: „Koncerty se musely dopředu hlásit na úřad a my jsme to nahlásili nikoli jako koncert, ale jako oslavu narozenin. Jenže to žádné narozeniny nebyly – sjela se tam skoro celá republika. Představitelé moci se na nás přijeli podívat a nelíbilo se jim. Chtěli akci okamžitě zrušit, jenže lidé na místě protestovali. A tak přijela jednotka pohotovostního pluku z Frýdku-Místku, sebrali nás, zmlátili a dali nás do vazby. Kvůli jednomu jedinému koncertu, který ani nemohl skončit, jsem tedy strávil dva měsíce ve vazbě.“ Brzy po propuštění šel Petr Kubíček na vojnu a skupinu znovu založil po návratu v roce 1986. „Nechali nás sice hrát, ale ani potom nám Státní bezpečnost nedala úplně pokoj,“ vzpomíná.

Přestože PBK Blues hrají už přes čtyřicet let, své druhé album vydali teprve loni. Vyšlo pod názvem Tribute to Nalepa Czech Volume. Inspirací pro tuto desku byla účast na polském festivalu Otwock. To by za totality bylo možné jen tajně a ještě dobrodružně. „Tehdy bylo těžké se kontaktovat i se samotným sousedním Polskem. Mně ale už pak o nic nešlo, zabavili mně sice pas, ale časem jsem zjistil, že Olše není tak hluboká,“ říká Kubíček.

Sestava:

Petr Kubíček - kytary, zpěv
Gabriela Vašková - zpěv
Vladimír Spáčil - kytara
Rosťa Pope - bass
Milan Skácelík - fouk. harmonika
Mirek Hajda - klávesy
Petr Musalek - bicí

Jako předkapela zahrají vsetínští Dazed and Confused, mladá kapela s kořeny na Hornovsacku, která vznikla začátkem roku 2018. Její tvorba spadá žánrově do alternativního blues-rocku – energická hudba mísí syrovost blues s prvky rocku a zároveň je okořeněná o řízné kytarové riffy. Kapela získala několik ocenění. V roce 2021 se jí podařilo vybojovat první místo v mezinárodní soutěži kapel Líheň a v dubnu 2022 se muzikanti mohli radovat ze získání divácké ceny na festivalu Blues Aperitiv, což jim zajistilo postup na mezinárodní bluesový festival Blues Alive v Šumperku.

Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 17. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

TKA