Zdeňka Straškrabová převezme Cenu města Vsetína na zámku
Zdeňka Straškrabová převezme Cenu města Vsetína na zámku
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – První červnovou neděli bude Mramorový sál vsetínského zámku hostit významnou událost – Cenu města Vsetína za rok 2022 zde převezme folklorní zpěvačka a dlouholetá členka souboru Vsacan Zdeňka Straškrabová. Slavnostní udělení ocenění obohatí vystoupení hráčky na panovu flétnu Liselotte Rokyta v klavírním doprovodu Elišky Novotné. V průběhu podvečera vystoupí také domovský soubor laureátky – Vsacan. Začátek slavnostního aktu je v neděli 4. června v 17 hodin.

Zdeňka Straškrabová, která patří mezi nejvýznačnější osobnosti valašského folkloru, převezme Cenu města Vsetína z rukou starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a dalších členů vedení města. Zařadí se tak mezi persony, které ji získaly za svůj přínos v nejrůznějších oblastech života v minulých letech.

Zdeňka Straškrabová je již 75 let členkou a sólovou zpěvačkou souboru Vsacan. V rámci své pěvecké dráhy vystupovala i se soubory BROLN či Technik a získala mnoho ocenění na domácích i zahraničních soutěžích. V roce 2004 jí bylo uděleno Čestné občanství města Vsetína za přínos v oblasti kultury.

Na udělení Ceny města Vsetína Zdeňce Straškrabové se shodlo zastupitelstvo města. „Nominacemi na Cenu města Vsetína se zabývala kulturní komise rady města a následně radní, kteří souhlasili s doporučením komise a předložili zastupitelům návrh udělit tuto cenu Zdeňce Straškrabové. Ta si ji jistě zaslouží za dlouholeté působení v oblasti folkloru a za to, že svým zpěvem mnoho let rozdávala a rozdává radost všem příznivcům valašské muziky,“ zdůvodnil již před časem udělení ceny Jiří Čunek.

Program slavnostního podvečera udílení Ceny města je vždy vytvářen ve spolupráci s oceněným. „Letošní předávání Ceny města Vsetína bude na přání Zdeňky Straškrabové moderovat Jan Rokyta, jako hudební hosté vystoupí hráčka na panovu flétnu Liselotte Rokyta a klavíristka Eliška Novotná, chybět nebude ani folklorní soubor Vsacan,“ představila program slavnostního předávání Eva Hennelová z Domu kultury Vsetín s tím, že vstup na akci je volný.

Veronika Ježíková, Dům kultury Vsetín, Jiří Žůrek