Zámek Vsetín představuje Nevítané návštěvníky
Zámek Vsetín představuje Nevítané návštěvníky
foto: MRV

Vsetín - Zajímavou sondu do života nepůvodní fauny a flóry v naší krajině přináší výstava Nevítaní návštěvníci, která je od 13. září k vidění na zámku Vsetín.
   Prostřednictvím zajímavě pojaté výstavy se seznámíte se s tzv. invazními druhy ve zvířecí i rostlinné říši. „Dozvíte se, odkud se k nám dostaly, jaké jsou jejich životní strategie i to, proč jsou tak úspěšné v kolonizaci nových území. Které z nich už se dokázaly začlenit do naší přírody a nejsou v zásadě tak škodlivé, a které naopak stále působí velké škody,“ přiblížil kurátor výstavy a zoolog Muzea regionu Valašsko Zdeněk Tylller.
   Díky věrným dermoplastickým preparátům se návštěvník setká tváří tvář s psíkem mývalovitým, mývalem severním či norkem americkým – na první pohled roztomilými zvířátky, která jsou však typickým příkladem u nás nevítaných návštěvníků. „Požírají domácí druhy živočichů, včetně těch ohrožených i chráněných, a ač se to zdá možná někomu kruté, je potřeba je eliminovat a pokusit se jim zabránit v dalším šíření a reprodukci. Je to často velmi nákladný běh na dlouhou trať, ale bez toho by některé původní druhy brzy zcela vymizely,“ dodal Tyller.
   Výstava Nevítaní návštěvníci bude probíhat na zámku Vsetín do 15. listopadu. Krom toho si můžete prohlédnout ještě výstavu fotografií Valašsko, můj domov a od 3. října i další zajímavý počin s názvem ve Stínu pípy, který mapuje historii pohostinství na Valašsku. Zámek je otevřen denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Kromě výstav vás čekají i zajímavé expozice, Templářský sklípek s rytířskou hernou, Akvárium řeky Bečvy a v neposlední řadě i krásný výhled ze zámecké věže. Další podrobnosti na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.