Zámek v Lešné ovládne kouzlo Vánoc
Zámek v Lešné ovládne kouzlo Vánoc
foto: MRV

Lešná - Ve znamení blížících se Vánoc se ponese od první adventní neděle veškerý program na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Historické interiéry rozzáří tisíce baněk z Irisy Vsetín, proběhne tradiční seriál adventních dílen, lektorský program pro školní kolektivy a chybět nebude ani oblíbená zámecká akce O Vánocích…
   Objekt patřící pod správu Muzea regionu Valašsko je v těchto dnech uzavřen veřejnosti, aby se mohl připravit na adventní finiš letošního roku. Vše vypukne v neděli 24. listopadu, kdy bude zahájena výstava Vánoce na zámku. Historické komnaty ovládne kouzelná adventní atmosféra a třpytivá krása bezmála čtyř tisíc ručně vyráběných skleněných baněk. „K vidění bude například kolekce Return to nature, s jemným vzorem inspirovaným luční trávou a okoličnatým květenstvím. Historické místnosti jinak ovládnou jak tradiční vánoční červeň v kombinaci se stříbrnou, tak odstíny zelené, modré, fialové a zlaté, jejichž třpyt zvýrazní zámecké křišťálové lustry a zrcadla. Novinkou bude instalace, v níž záplava baněk navodí dojem tajemné vánoční oblohy se zářícími hvězdami,“ přiblížila kurátorka výstavy a historička umění Muzea regionu Valašsko Kamila Valoušková. Součástí výstavy je i stejnojmenný lektorský program pro děti a školní kolektivy.
   V neděli 24. listopadu startuje i čtyřdílný seriál s názvem Nedělní adventní dílny. V rámci první lekce si budete moci od 13 do 16 hod. vyrobit pod vedením zkušené květinářky Aleny Horákové vlastní adventní věnec. Náplň dalších dílen bude následující: 1. prosince (13 až 16 hod.) vánoční pečení, 8. prosince (13 až 16 hod.) zdobení baněk a 15. prosince (10 až 16 hod.) výroba betlémů.
Poslední adventní dílna bude součástí zámecké akce O Vánocích…, která nabídne předvánočně laděný program pro děti i dospělé. Od 10 do 16 hodin budou probíhat kostýmované prohlídky vyzdobených pokojů (poslední prohlídka v 15 hodin). Od 16 hodin budete moci zhlédnout vánoční příběh v podání ZŠ Starý Jičín nazvaný Nad Betlémem svítí hvězda.
   Adventní čas s očekáváním blížících se Vánoc patří k nejkrásnějším obdobím roku. Zkuste i vy trochu zpomalit a přijít na zámek Lešná u Valašského Meziříčí nasát trochu z té kouzelné atmosféry. Více o programu Muzea regionu Valašsko najdete na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.