Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve na Vánoční výstavu
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve na Vánoční výstavu
foto: Muzeum regionu Valašsko

Lešná – Kouzlem blížících se Vánoc ožije od neděle 28. listopadu zámek Lešná u Valašského Meziříčí. Historické interiéry památky pod správou Muzea regionu Valašsko rozzáří tradiční výstava Vánoce na zámku, která potrvá do neděle 19. prosince. Z důvodu nových opatření vlády proti šíření COVID 19 se ale bohužel ruší oblíbené akce Nedělní adventní dílny a O Vánocích.
   Zámek Lešná je od konce října uzavřen veřejnosti, aby se mohl připravit na adventní finiš letošního roku. Vše vypukne v neděli 28. listopadu, kdy bude zahájena výstava Vánoce na zámku. Historické komnaty ovládne kouzelná adventní atmosféra a třpytivá krása 4500 ručně vyráběných skleněných baněk ze vsetínské Irisy. „V lovecké hale budou ozdoby s motivy lesní zvěře a šišek. Knihovnu ovládne romantická nálada, kterou navodí krásné červené baňky ve tvaru srdce. Největší zážitek však návštěvníky čeká v bílém sále, kde od štukového stropu splývají sloupy třpytivých baněk a celá místnost doslova září,“ nastínila kurátorka výstavy Kamila Valoušková z Muzea regionu Valašsko.
   Na vánoční výstavu do Lešné u Valašského Meziříčí pozvala i Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko. „Adventní čas s očekáváním blížících se Vánoc patří k nejkrásnějším obdobím roku. Zkuste i vy trochu zpomalit a přijít nasát z té kouzelné atmosféry. V dnešní složité době to jistě přijde dvakrát vhod,“ vzkázala Fišerová.
V neděli 28. listopadu měly na zámku Lešná odstartovat i oblíbené adventní dílny. Ty se ale, stejně jako závěrečná akce pro veřejnost s názvem O Vánocích, neuskuteční z důvodu nových epidemiologických opatření.
   Muzeum regionu Valašsko dále upozorňuje, že na základě platných nařízení je umožněn vstup do zámku pouze s respirátorem a zároveň je nutné dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru, nejde-li o členy jedné domácnosti či žáky a studenty z jedné školy. U hromadných prohlídek nad 20 osob musí účastníci starší 12 let doložit potvrzení o bezinfekčnosti – děti do 18 let a osoby s kontraindikací k očkování PCR test (ne starší, než 72 hodin), dospělí potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci COVID 19. Do 12 let se potvrzení bezinfekčnosti nevyžaduje. Podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko