Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve na Den s pohádkou
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve na Den s pohádkou
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Lešná – Zajímavé zpestření čeká v neděli 6. června návštěvníky zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Pracovníci Muzea regionu Valašsko pro ně připravili pohádku o Jurovi Pacuchovi a jeho kominickém štěstí. Představení budou probíhat v historických interiérech každou půlhodinu od 12:00 do 18:00 hodin. Upozorňujeme, že zámecké komnaty budou dopoledne kvůli přípravám uzavřeny veřejnosti, odpoledne budou přístupny pouze účastníkům akce.
   Představení, jehož hlavními protagonisty budou sami zaměstnanci muzea, je inspirováno dílem spisovatele Jaroslava Nečase (1913–1988). Rodák z Valašského Meziříčí tvořil poezii i prózu inspirovanou našim krajem. Kromě jiného sepsal i Valašské pohádky, jež byly poprvé vydány v roce 1948 i s krásnými ilustracemi Vojtěcha Kubašty.
   Příběh o kominickém štěstí, lásce, píli i dobrém vychování se bude odehrávat v historických komnatách zámku. „Prozradíme pouze to, že tovaryš Jura Pacucha zde potká krásnou komtesu a kromě jiného jim hrozí i přepadení loupežníky. Jak to dopadne, to už ale budete muset zjistit sami,“ nastínila Kamila Valoušková z Muzea regionu Valašsko.
   Aby nevznikaly skupinky nad rámec povolených omezení a přitom se dostalo na co nejvíce zájemců, bude představení probíhat každou půlhodinu a zámek o hodinu prodlouží provozní dobu. Historické interiéry budou kvůli Dni s pohádkou po celý den uzavřeny běžným návštěvníkům. Ti si ale mohou prohlédnout zdejší nové výstavy, vyrazit na procházku zámeckým parkem s kvetoucími rododendrony a dalšími vzácnými rostlinami nebo vzít děti do environmentální herny.
   Muzeum regionu Valašsko upozorňuje, že na základě nařízení vlády ČR musí výstavy a akce provázet opatření k zajištění zdraví účastníků a omezení šíření onemocnění COVID 19. Program může být změněn na základě aktuální epidemiologické situace. „Informace najdete na našich stránkách www.muzeumvalassko.cz. nebo Facebooku Muzeum regionu Valašsko,“ dodala Valoušková.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko