Zámek Kinských zve na Sklářské kouzlení
Zámek Kinských zve na Sklářské kouzlení
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Oblíbené Sklářské kouzlení bude první akcí pro veřejnost v nově zrekonstruovaném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Program, který společně pořádají Muzeum regionu Valašsko a Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Valašské Meziříčí (SUPŠS), proběhne v sobotu 26. března od 10 do 18 hodin.

Na příchozí čeká den plný zábavy i zkoumání tajů starého sklářského řemesla. „V rámci ukázek budou moci sledovat fascinující proces výroby skla ve sklářské peci, tradiční řemeslné broušení či postup výroby vitráží a techniku rytí jemných dekorů na sklenici,“ uvedla kurátorka akce Kamila Valoušková z Muzea regionu Valašsko.

Připravena je i spousta tvůrčích aktivit pro samotné návštěvníky. „Budou si moci sami namalovat ručně foukané skleněné vajíčko nebo sestavit skleněnou mozaiku,“ pokračovala Valoušková.

Na děti čeká zámecká pátračka po skleněném pokladu a proběhne i výstava prací studentů sklářského, malířského a designérského ateliéru SUPŠS Val. Meziříčí. Součástí programu bude také komentovaná prohlídka nové multimediální expozice Člověk v krajině, krajina v lidech. „K dobré pohodě nám zahraje kapela Bb, zájemci si budou moci nakoupit sklářské ateliérové výrobky a připraveno bude také občerstvení. Tímto bych chtěla všechny co nejsrdečněji pozvat. Přijďte si prohlédnout nově zrekonstruovaný zámek a užít si příjemné chvíle s rodinou či přáteli. Těšíme se na vás,“ vzkázala na závěr Valoušková. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko