Z karlovarského filmového festivalu míří do Zlína ocenění Film Friendly
Z karlovarského filmového festivalu míří do Zlína ocenění Film Friendly
Zleva Pavlína Žipková, Helena Bezděk Fraňková a Magdaléna Hladká foto: Eva Kořínková

Zlínský kraj, Karlovy Vary - Zlínská filmová kancelář převzala minulý týden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary cenu ‚Film Friendly‘. Z rukou zástupců Státního fondu kinematografie a Czech Film Commission se tak kanceláři a celému Zlínskému kraji dostalo ocenění za aktivní snahu o návrat Zlínska na mapu filmového světa.
   „Z titulu mám upřímnou radost,“ říká Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka Zlín Film Office. „Beru jej jako důkaz, že jsme ve Zlínském kraji vykročili správnou cestou, na které je potřeba vytrvat. Máme k tomu naštěstí dobré zázemí. Zlínský kraj i město Zlín jsou filmové tvorbě nakloněni, protože si uvědomují ekonomický přínos, který audiovizuální tvorba přínáší,“ vysvětluje Hladká a přímo se tak dotýká skutečnosti, že kolem 60 % financí na výrobu audiovizuálních děl proudí do nefilmových profesí a služeb.
   Zlínský kraj má sice pro audiovizuální průmysl se střediskem v Praze logistickou nevýhodu. Tu se ale místní filmová kancelář úspěšně snaží vyvážit zajímavými projekty, jako jsou např. Filmové obce nebo Filmová burza. Významnou roli v rozvoji zlínské audiovize hraje také krajský dotační program na podporu natáčení a Filmový fond statutárního města Zlína určený k podpoře vzniku scénářů s přímou vazbou na město. To vše vedlo soutěžní porotu k rozhodnutí udělit titul Film Friendly 2018 právě Zlín Film Office.
   „Ocenění Film Friendly má pro české regiony velkou váhu,“ komentuje Pavlína Žipková, vedoucí Czech Film Commission. „Hlavním posláním filmové kanceláře je získat producenty všech možných audiovizuálních formátů pro natáčení ve svém teritoriu. To vše za účelem posílení místní ekonomiky. Pro filmový štáb je totiž výhodnější pořizovat některé služby lokálně. Může jít o nákup materiálu na stavbu exteriérových dekorací, o využití místních řemeslníků nebo třeba o komparzní role, díky kterým si ve filmu mohou za finanční odměnu zahrát i místní obyvatelé. Mimoto si filmaři v místě natáčení najímají lokace a využívají služeb hotelů a restaurací.“
   Nedílným ekonomicky prospěšným důsledkem audiovizuální výroby v regionu je také turismus. Pokud je seriál, film, reklama nebo videoklip úspěšný, láká k návštěvě míst natáčení i člověka, který by se jinak pro tuto destinaci nerozhodl. Skvělým příkladem jsou například seriály Rapl, Most nebo Doktor Martin, který prostřednictvím televizních obrazovek proslavil valašskou obec Velké Karlovice.
   Cenu Fim Friendly uděluje každoročně Czech Film Commission (založena 2004, od 2017 součást Státního Fondu Kinematografie). Partnery ceny jsou letos Česká lokační unie sdružující lokační manažery a agentura CzechTourism. Více informací https://www.filmcommission.cz/cs/regions/film-friendly/
   Trofej z kombinace skla a oceli vážící 4 kg vyrobili dle návrhu umělecké designerky Barbory Hrtáňové skláři z firmy Alfaglass ve spolupráci s uměleckým kovářem Tomášem Michálkem.
Mgr. Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE