Vznikla knížka o historii dětského oddělení KNTB
Vznikla knížka o historii dětského oddělení KNTB
foto: Nemocnice T. Bati

Zlínský kraj – Dva dnes už nestoři pediatrie a dětského oddělení v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, lékařka Lenka Ťoukálková a bývalý primář Petr Pešák, iniciovali vznik útlé knížky o historii tohoto oddělení. Nápad na sepsání malých memoárů vznikl už před pěti lety, covidové období však vznik knížky posunulo a vyšla až nyní.

Již v úvodu knížky říká Lenka Ťoukálková, že publikace je určena fandům a příštím generacím a lidé v ní najdou „tvrdá“ data i osobní a subjektivní pohledy do minulosti. „Tento projekt, tedy knížku o dětském oddělení naší nemocnice, vymyslel primář Petr Pešák. S nadsázkou říkám, že vždycky když se mu zdálo, že nemám co dělat, přidělil mi práci, a to i v důchodu,“ směje se MUDr. Lenka Ťoukálková, která MUDr. Petru Pešákovi (byl primářem dětského oddělení od roku 1989 do roku 2011) dělala řadu let zástupkyni.

Stostránková publikace je na jedné straně výčtem konkrétních osobností dětského oddělení KNTB od prvního pediatra ve zlínské nemocnici (r. 1934) přes založení samostatného oddělení (r. 1937) až po současnost. Na straně druhé mapuje historii oddělení skrze vzpomínky hlavních aktérů – primářů, lékařů, vrchních a staničních sester. A také významných pediatrů z jiných nemocnic, kteří se pravidelně účastnili oblíbené akce, Festivalu kazuistik v Luhačovicích. Pořádá ho právě Dětské oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

Mgr. Dana Lipovská, tisková mluvčí KNTB