Výstavu fotografií Interfotoklubu hostí Galerie Stará radnice a zámek Vsetín
Výstavu fotografií Interfotoklubu hostí Galerie Stará radnice a zámek Vsetín
foto: Peter Rein

Vsetín – Slavnostní vernisáž v Mramorovém sále zámku Vsetín zahájila výstavu oceněných fotografií 32. ročníku mezinárodního fotografického salonu Interfotoklub Vsetín 2022. Zahájení proběhlo v neděli 12. března 2023 v 15 hodin za účasti oceněných fotografů i vzácných hostů. Fotografie, které vybrala porota soutěže, jsou k vidění ve výstavních prostorách zámku Vsetín i Galerie Stará radnice do 7. května.

„Svou přítomností nás na vernisáži potěšil prezident salonu Jindřich Štreit, předseda poroty Garik Avanesian, místostarosta Vsetína Pavel Bartoň i přátelé z partnerského města Stará Ľubovňa – Eva Kollárová, vedoucí odboru školství a kultury a Miroslava Hriňová-Konkoľová, kurátorka galerie Provinčný dom,“ vzpomněl vzácné hosty vernisáže organizátor Zdeněk Holoubek. Úvodní slovo vernisáže, kterého se ujal Jindřich Štreit, se neslo v duchu díků organizátorům za udržení šedesátileté tradice vsetínského salonu. Základní kámen salonu byl totiž položen již v roce 1963 fotoodborem závodního klubu MEZ Vsetín. Prezident salonu Štreit upozornil také na potřebu předávání zkušeností a vztahu k fotografickému umění mladé generaci.

V průběhu vernisáže zaznělo několik skladeb z repertoáru talentovaného a úspěšného akordeonisty Petera Sokola pod vedením paní učitelky Márie Budzákové ze ZUŠ Jána Melkoviča ve Starej Ľubovni. „Peter nás velmi zaujal na zahájení výstavy předcházejícího ročníku soutěže ve Starej Ľubovni na podzim minulého roku. Jeho talent, hráčské umění a úspěchy na světové úrovni jsou obdivuhodné,“ uvedl organizátor Holoubek. Vsetínské publikum si mladý umělec ihned získal, strhující vystoupení proto oplatilo dlouhým potleskem.

Organizátoři si velice cení toho, že fotografové mají stále zájem, čas i prostředky účastnit se mezinárodních fotografických soutěží a zůstávají věrni i vsetínskému salonu. „Je důležité říct, že je za námi náročné období. Pandemie ovlivnila společenství na celém světě a ani v současnosti nežijeme v klidné době. A právě oblast umění a kultury může být z ekonomických důvodů mnohdy považována za zbytnou,“ říká Olga Mehešová historička umění ze zámku Vsetín. Také díky přízni fotografů může být letošní výstava opět realizována v rozsahu jako obvykle – v Galerii Stará radnice i na Zámku Vsetín. „I díky těmto reprezentativním výstavním prostorům je Interfotoklub Vsetín tím, čím byl, je a doufáme, že i v budoucnu bude – kvalitní přehlídkou fotografického umění,“ těší se z kvalitního zázemí Zdeněk Holoubek.

Organizaci salonu, slavnostního zahájení a výstavy má na starosti Dům kultury Vsetín ve spolupráci se zámkem Vsetín – Muzeem regionu Valašsko. „Velké díky patří všem organizátorům, podporovatelům i samotným fotografům, díky nimž máme stále náš Interfotoklub Vsetín,“ dodala závěrem jednatelka Domu kultury Vsetín Petra Vaňková.

Výstava bude otevřena v galerii Stará radnice a na Zámku Vsetín denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, a to až do 7. května. V říjnu tohoto roku bude výstava uvedena také v partnerském městě Stará Ľubovňa.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín