Výstava Ve stínu pípy v květnu skončí. Nahlédněte do historie hospod na Valašsku
Výstava Ve stínu pípy v květnu skončí. Nahlédněte do historie hospod na Valašsku
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Už jen do konce května si můžete prohlédnout výstavu o historii valašských hospod Ve stínu pípy, kterou pořádá Muzeum regionu Valašsko na zámku Vsetín.
   Výstava odstartovala už loni na podzim a původně měla být k vidění do ledna roku 2021. Vzhledem k tomu, že muzeum bylo v tomto období až na pár týdnů uzavřeno, rozhodlo se ji po svém nedávném znovuotevření prodloužit ještě do 30. května.
   Výstavní prostor je koncipovaný jako prvorepubliková hospoda plná zajímavých dobových předmětů ze sbírek Muzea regionu Valašsko, Národního muzea v přírodě Rožnov p. R. a Slováckého muzea v Uherském Hradišti. „Největším unikátem je ale dobový výčep, který zapůjčil soukromý sběratel Jiří Mikulášek,“ uvedl kurátor výstavy a historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň. Zajímavý je také multimediální průřez historií 24 vsetínských hostinců vycházející z projektu Po stopách staříčků, který vypracovala Jana Vaculíková z Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
   Výstava se ale nevěnuje pouze samotným hostincům. Dozvíte se také spoustu zajímavosti o souvisejících odvětvích, jako pivovarnictví nebo výroba pálenky. „Část výstavy je například věnovaná i kořalečnímu moru, jak byl označován velký rozmach konzumace alkoholu na Valašsku ve druhé polovině 19. století,“ doplnil Mašláň. Výstavu doplňuje i spousta unikátních dobových fotografií.
Na zámku Vsetín v současnosti běží ještě jedna zajímavá výstava Milování v přírodě, která pojednává o rituálech námluv a rozmnožování živočichů, člověka nevyjímaje. Najdete zde nejen spoustu informací a fotografií, ale i ukázky zvířat a zábavné interaktivity pro celou rodinu. Poslední den výstavy Ve stínu pípy, tedy v neděli 30. května, se můžete od 14:00 do 16:30 hodin zastavit i na Knižní bazárek, kde lze kupovat, prodávat, darovat či vyměňovat přečtené knihy. Při návštěvě zámku rozhodně nevynechejte vyhlídku ve věži, templářský sklípek s rytířskou hernou či oblíbené Akvárium řeky Bečvy s živými rybami. Velmi zajímavá je i rozsáhlá stála expozice o Valašsku. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko