Výstava Byl jednou jeden kůň slaví úspěch
Výstava Byl jednou jeden kůň slaví úspěch
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Spoustu hravých interaktivit i zajímavých informací nabízí výstava Byl jednou jeden kůň, která je k vidění v Muzeu regionu Valašsko na zámku Vsetín. Od začátku května už si ji užily tisíce lidí, ostatní mají možnost ještě do 11. září. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Výstava přibližuje odvěké soužití koně a člověka. Činí tak s velkou hravostí a za pomocí řady interaktivních prvků, takže se návštěvník nejen dozví spoustu zajímavých informací, ale zároveň se přitom i pobaví. „Děti i dospělí se naučí sedlat koně, rozpoznávat druhy podkov, jezdeckých překážek či plemen koní nebo házet podkovou a lasem. Mohou si také složit model legendárního Trojského koně, vyzkoušet dostihy nebo zhlédnout krátký příběh z Valašska, v němž hraje hlavní roli kůň,“ přiblížila jedna z kurátorek výstavy Olga Méhešová.

Muzeum si výstavu zapůjčilo z ostravského Centra pro rodinu a sociální péči, samo jí pak rozšířilo o zaměření na náš region. „Doplnili jsme ji o motiv koně v regionálním výtvarném umění, historii využití koně na Valašsku či fenomén formanství prezentovaný historickými předměty z naší etnografické sbírky,“ upřesnila etnografka muzea a druhá kurátorka výstavy Milada Fohlerová.

Na zámku Vsetín vás čekají i další dvě zajímavé výstavy – B. A. G. (o legendární vsetínské sklárně) a SVUM (výběr z aktuální tvorby členů Spolku výtvarných umělců moravských). Druhou jmenovanou od 6. srpna nahradí výstava nejlepších prací letošního ročníku fotografické soutěže Valašsko – můj domov. Při návštěvě rozhodně nevynechejte ani stálou expozici o Valašsku, Templářský sklípek s rytířskou hernou, Akvárium řeky Bečvy s živými rybami či krásný výhled z 60 m vysoké zámecké věže. Během prázdnin si můžete zpestřit návštěvu pátrací hrou po pokladu Letní dobrodružství v muzeu. Více na www.muzeumvalassko.cz a @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko