Prázdninové muzejní aktivity – děti na galerijní hřiště, za templáři nebo v noci na hrad?
Prázdninové muzejní aktivity – děti na galerijní hřiště, za templáři nebo v noci na hrad?
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Léto je ideální příležitostí pro kombinaci interiérových a venkovních aktivit. Řadu z nich nabízejí muzea, galerie i další kulturní organizace zřizované Zlínským krajem.

„Kulturní instituce Zlínského kraje nabízejí o prázdninách atraktivní doprovodné programy v expozicích i výstavách, ale hlavně zajímavé akce pro děti i pro celé rodiny,“ zve Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství.

Muzeum regionu Valašsko připravilo například celoprázdninovou pátračku s názvem Letní dobrodružství v muzeu. Hledá se poklad s řešením různých úkolů a indicií. Společná rodinná hra nabízí zajímavosti o navštívených místech. Po nalezení pokladu v prvním objektu je pátraní v dalším objektu za poloviční vstupné. Muzeum 13. srpna tradičně pořádá Templářské slavnosti. Jsou připomínkou rytířského řádu templářů, který je spjat s historií regionu na počátku vzniku města Vsetín. První písemná zmínka o Vsetíně pochází z templářské listiny z roku 1308. Prostranství před vsetínským zámkem se mění na středověké ležení s vystoupením šermířů, kejklířů, hudebníků, s ukázkou středověkých řemesel i gastronomií, s rytířskými trenažéry pro děti, jízdou na koni a střelbou z luku.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně pořádá po celé prázdniny noční prohlídky hradu Malenovice a každou středu od 10 hodin také výpravy do minulosti hradu. Tvořivé aktivity s odměnou vedou na nejzajímavější místa hradu (hladomorna, Malovaný sál, nádvoří, černá kuchyně, freska sv. Kryštofa, sklepení).

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně otevřeoblíbenévýtvarné hřiště pro děti od 2 do 5 let v doprovodu rodičů pod názvem Prázdninové GALEŘIŠTĚ, a to 17. srpna v 10 hodin. Komentované prohlídky aktuálních výstav lze vyměnit za výlet autobusem „Poznávejme baťovskou architekturu města Zlína", kdy odborní kurátoři galerie netradičním způsobem seznámí účastníky s baťovskou architekturou, významnými osobnostmi, budovami a historií města Zlína.

Na platformě 14|15 BAŤOVA INSTITUTU se od 9. srpna uskuteční série koncertů Open air léto s Filharmonií Bohuslava Martinů. SLOVÁČEK FAMILY nabídne klasickou i populární hudbu, hudbu z filmů a muzikálů, dalšími hosty filharmonie budou 30. srpna Jiří Pavlica a HRADIŠŤAN a 7. září poprockové duo violoncellistů THE CELLO BOYS, kteří zahrají slavné rockové a popové hity od Imagine Dragons, Lady Gaga, AC/DC, U2, apod.

V Muzeu Kroměřížska odhalí často neekologickou cestu potravin na talíř. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! poukazuje na potravinový odpad, na možnosti darování jídla či recyklaci potravin. „Jedná se o tvůrčí prostředí a vzdělávací prostor, kde lze do výstavy zasahovat, doplňovat ji vlastními zkušenostmi,“ doplnila radní Fišerová, která spojení umění a ekologie vnímá jako výborné a tolik potřebné propojení. Pro děti jsou v létě připraveny i denní tábory s atraktivním programem.

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je k vidění výstava Textile Art of Today v galerii. Mezinárodní projekt textilní tvorby představuje tvorbu 83 umělců z celého světa. A máte-li k textilu blízko, můžete se přihlásit na KURZ TKANÍ se základními postupy tkaní a vytvořením vlastního výrobku. Atraktivní jsou programy Šaty dělají člověka, Barevná zahrada, výtvarné kroužky nebo Indiánské loučení s prázdninami.

Hvězdárna Valašské Meziříčí je v čase prázdnin otevřená pro veřejnost nejen ve večerních hodinách, ale i v denní dobu, a to v pracovní dny a v sobotu aždo 31. srpna. Prohlídkový okruh začíná v pracovní dny v 9, 11, 13 a 15 hodin. V sobotu v 9 a 11 hodin.

Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje