Vsacan oslaví 80. výročí slavnostním galaprogramem
Vsacan oslaví 80. výročí slavnostním galaprogramem
foto: DK Vsetín

Vsetín – Významné jubileum si připomene jeden z nejstarších amatérských souborů v České republice pocházející ze Vsetína – Folklorní spolek Vsacan. Na oslavu osmdesátého výročí soubor připravil slavnostní komponovaný program „Ideme, ideme…“, na kterém se představí na 80 tanečníků, zpěváků a muzikantů ze všech složek spolku. Chybět nebudou ani hosté, Vsacan k oslavě přizval dětskou skupinu z Nového Hrozenkova nebo pěvecké seskupení Spolek vdolek. Galaprogram se uskuteční v sobotu 18. listopadu od 19 hodin ve Velkém sále Domu kultury Vsetín.

„Soubor valašských písní a tanců Vsacan byl založen v roce 1943. V průběhu svého osmdesátiletého působení prezentuje národopisnou oblast Valašsko na folklorních festivalech nejen doma v České republice, ale téměř po celém světě,“ uvedl Pavel Tomeček, předseda Folklorního spolku. V roce 1956 byl Vsacan jako vůbec první amatérský folklorní soubor z Československa vyslán na Mezinárodní folklórní festival do Llangollenu v Anglii, kde získal první a třetí místo.

„Uběhlo již mnoho let od tohoto prvního zahraničního výjezdu a přibyla i řada dalších států, jako jsou Francie, Polsko, Španělsko, Itálie, Německo, Turecko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Litva, Řecko, Belgie, Holandsko, Bulharsko, Egypt, Portugalsko, Chile, Čína a další, kde Vsacan reprezentoval naši zemi,“ přidává předseda Pavel Tomeček výčet států, do kterých soubor zavítal. Mezi nejaktuálnější úspěchy, kterých vsetínský folklorní spolek v zahraničí dosáhl, patři 3. místo na Mezinárodní folklorním festivalu v polském Zakopaném v roce 2022.

K významnému jubileu připravil Vsacan speciální galaprogram nazvaný „Ideme, ideme…“. Vystoupení osmdesáti tanečníků, muzikantů a zpěváků ze všech složek souboru doplní hosté z Nového Hrozenkova i pěvecká skupina Spolek vdolek. „Osmdesáté výročí založení Vsacanu bude příležitostí pro setkání velké Vsacanské rodiny s jejími přáteli příznivci. Na své si přijdou také všichni milovníci Valašska a valašského folklóru,“ dodal závěrem s pozváním předseda souboru Tomeček.

Předprodej vstupenek probíhá na webových stránkách www.dkvsetin.cz a na pokladně v Kině Vatra od 23. října do 18. listopadu do 16.00. Vstupné 290 Kč. Doprodej vstupenek na místě.

Tuto akci pořádá Folklorní spolek Vsacan ve spolupráci s Městem Vsetín a Domem kultury Vsetín.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín