Víkendový program Valašského muzea v přírodě
Víkendový program Valašského muzea v přírodě

Rožnov - Mezinárodní hudební festival Božská flétna a s ním spojené setkání špičkových evropských hráčů na Panovu flétnu. A také Bramborová sobota spojená s ochutnávkou bramborových jídel nebo dílničkami pro děti. To jsou víkendové akce v muzeích v přírodě spadajících pod Národní muzeum v přírodě.
   V rožnovském Valašském muzeu v přírodě se ve dnech 4. - 6. října 2019 uskuteční třetí ročník ojedinělého mezinárodního hudebního festivalu Božská flétna. Do Valašského muzea v přírodě a do Kostela Všech svatých i kostela svaté Anny se z celého světa sjedou nejlepší hráči na Panovu flétnu. „Mezi účinkujícími jsou Andreea Chira. Ruxandra Pitulice a Gheorghe Rizea z Rumunska, Jeanne Gollut ze Švýcarska nebo čeští hráči Liselotte Rokyta a Camerata Janáček. Společně se sólovými interprety se v v pátečním zahajovacím programu festivalu představí také Orchestr lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš,“ říká tajemnice festivalu Marie Grossová. V pátek 4. října od 19 hodin v Janíkově stodole v muzeu startuje benefiční koncert ve prospěch mobilního hospicu Strom života , ve kterém na Panovu flétnu zahrají Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea (oba Rumunsko), Liselotte Rokyta (ČR), jenž stála u zrodu festivalu a je jeho ústřední postavou a vystoupí také Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš a sólisté s pásmem My jsme Valaši. V sobotu 5. října pokračuje třídenní festival nejprve od 14,30 programem v kostele Svaté Anny, na kterém postupně vystoupí švýcarská hráčka Jeanne Gollut v doprovodu italského kytaristy –Alessio Nebiola. V sobotu od 18 hodin pokračuje program Božské flétny opět v Janíkově stodole, kde na Panovu flétnu zahrají Andreea Chira (Rumunsko), Jeanne Gollut (Švýcarsko) a Liselotte Rokyta. Světové melodie společně s uvedenými sólisty zahraje také ostravská , Camerata Janáček. Nedělní třetí den festivalu přinese od 14 hodin v kostele Všech svatých závěrečné vystoupení Liselotte Rokyta na Panovu flétnu a holandského varhaníka Jacoba Schenka v pořadu Magické píšťaly. Během festivalu budou probíhat workshopy a semináře pro veřejnost a také školní koncerty a workshopy pro žáky rožnovských základních škol. Vstupné na koncerty v rámci festivalu Božská flétna se nevybírá. Hradí se pouze standardní vstupné do areálu Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě s výjimkou pátečního zahajovacího pořadu, který je beneficí.
   Na Veselém Kopci u Hlinska se bude v sobotu 5. října konat program s názvem Bramborová sobota.
   Program je připomínkou tradice pěstování brambor na Českomoravské vrchovině a připravován je ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě. Díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor.
   Od 10.00 do 16.00 hodin můžete ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů, které muzejníci získali od vesnických hospodyněk. Na místě bude možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž se budou zhotovovat hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti.  Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. V prodejně s upomínkovými předměty bude k dostání brožurka s recepty na tradiční bramborové dobroty. Speciální jídla bude vařit i Hospoda Na vejměnku v areálu muzea. Areál muzea v přírodě na Veselém Kopci je otevřený od 9.00 do 17.00 hodin.
Mgr. Tomáš Gross, PR, marketing, vztahy s veřejností, Národní muzeum v přírodě