Víkend v Rožnově: Pekařská sobota, sochy z písku i obří florbalový turnaj
Víkend v Rožnově: Pekařská sobota, sochy z písku i obří florbalový turnaj

Rožnov - Legendární Pekařská sobota - setkání mistrů cechu pekařského ve Valašském muzeu v přírodě, sochy z písku nebo jeden z největších florbalových turnajů v zemi – třídenní Hornet´s cup. Takto pestrá je nabídka akcí na druhý červencový víkend v Rožnově pod Radhoštěm.
   Již po šestadvacáté bude v sobotu 13. července areál Dřevěného městečka patřit mistrům cechu pekařského. „Pekařská sobota“ se uskuteční v areálu Dřevěného městečka v sobotu od 10 hodin, areál se otevírá již v 9 hodin. Pozornost malých i velkých upoutá dopolední trojboj pekařských mistrů v netradičních disciplínách (běh s trakařem a třemi pytli mouky – S troškou do mlýna; běh na chůdách s pekařskou nůší na zádech – Přes hory a doly; běh s plným půllitrem piva na lopáři – O pekařský půllitr). Výstavka pečiva proběhne na Radnici. „Po celý den budou moci návštěvníci nejen ochutnávat z široké nabídky pekařských výrobků, ale připraven je i bohatý kulturní program. Na pódiu u rybníčka vystoupí Dechová hudba Bystřičanka z Valašské Bystřice a komorní amfiteátr uvítá Folklorní soubor Javořina z Rožnova pod Radhoštěm a Tomáše Kočka a Orchestr,“ uvedl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
   Ve Valašském muzeu v přírodě je zajímavý program připraven také v neděli, kdy se od 15 hodin v Janíkově stodole koná pořad Ozvěny Valašského Slavína - hudební pořad věnovaný památce manželů Podešvových. Vystoupí v něm Ženský pěvecký sbor Karlovjanky, Lam Trio a Folklorní soubor Radhošť z Trojanovic.
   Také v letošní sezoně jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy s písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Letos akademická sochařka Dagmar Hrabalová se svými kolegy zve na výstavu zaměřenou na téma Afrika. „K vidění máme celkem dvanáct soch, zpracováno rukama profesionálů je 250 tun písku, máme také velké pískoviště pro děti i dospělé, houpačky, skluzavku, v prostorách pokladny probíhá prodejní výstava keramiky a obrazů,“ zve na pískové sochy organizátorka Dagmar Hrabalová. Areál pískových soch najdete na Palackého ulici na cestě mezi náměstím a Valašským muzeem v přírodě. Sochy z písku jsou otevřeny od 4. července a o víkendu mají otevřeno každý den od 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.
   Jubilejní desátý ročník Hornet´s cupu, obřího florbalového turnaje, se uskuteční od pátku 12. do neděle 14. července. Přihlášeno je celkem 56 týmů, chybět nebudou ani borci z nejvyšší extraligové soutěže či reprezentanti a krajánci hrající v zahraničních ligách. Všechny láká pohodová atmosféra letní akce, ale také zisk cenné trofeje v podobě putovního poháru a v neposlední řadě prize money – finanční odměny pro nejlepší, které jsou opět velmi lákavé. „Odměny pro nejlepší týmy všech tří kategorií mají celkovou hodnotu bezmála 40 tisíc korun. Největší odměna připadne vítězi hlavní mužské kategorie, a bude to rovných 10 tisíc korun. Oceněny budou vždy tři nejlepší týmy ve třech kategoriích – muži PRO, muži Hobby a ženy. Dárkové poukazy čekají v každé kategorii také na nejlepší brankáře a hráče z pole,“ uvedl jeden z organizátorů Zbyněk Macura z pořádajícího oddílu 1. FBK Rožnov. Hornet´s cup se o druhém červencovém víkendu bude hrát v několika halách v Rožnově a okolí. Třídenní klání však nebude jen o samotném florbale. Připraven je velmi bohatý a pestrý doprovodný program.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.