Víkend v Rožnově: Masopust, Ledové království i otevřená rozhledna
Víkend v Rožnově: Masopust, Ledové království i otevřená rozhledna

Rožnov - Masopust ve Valašském muzeu v přírodě, začátek Ledového království nebo letos poprvé otevřena Jurkovičova rozhledna na Karlově kopci nad městem. Nadcházející třetí únorový víkend bude v Rožnově pod Radhoštěm nabitý zajímavými akcemi.
   Areál Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě bude v sobotu 15. února od 9.00 hodin patřit pořadu nazvanému Masopust. Ten ukáže, jak se na Valašku masopustní obchůzky slavily dříve - v podání místního folklorního souboru Soláň - i jak se slaví dnes, což představí Sbor dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty. Chybět nebude tradiční fašankový průvod Dřevěným městečkem. K bohatému kulturnímu programu se přidají i tradiční ochutnávky výtečných zabijačkových produktů, které  připravili mistři řeznického řemesla. Součástí Masopustu v muzeu bude i 23. ročník soutěže řeznických firem „O nejlepší valašskou klobásku“ a 13. ročník soutěže řeznických firem „O nejlepší valašskou tlačenku“. Návštěvníci mohou hlasovat v laické anketě: „O nejlepší řeznický stánek“. 
   Kdo v sobotu vyrazí do Rožnova na Masopust, má ideální příležitost spojit to také s návštěvou Jurkovičovy rozhledny. Ta bude právě v sobotu 15. února letos poprvé mimořádně otevřena, a to od 10 do 16 hodin..
   V sobotu 15. února otevře své brány již 22. ročník Ledového království, které ve svém areálu na ulici Palackého mezi centrem města a Valašským muzeem v přírodě představí novinku - Ledovou galerii, speciálně upravený ledový dům. Aktuálně bude k vidění 12 soch - z toho jedna je již tradiční ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Tématem letošního ročníku jsou světoví umělci a jejich díla. Výběr děl je uzpůsoben jak pro dospělé, tak i pro děti. Součástí prohlídky je ledový bar s drinkem zdarma. Prohlídky budou s průvodcem a v omezeném počtu osob, proto je vhodná rezervace.
Od pátku do neděle je možné v Rožnově zajít na zimní stadion na veřejné bruslení. V pátek se bruslí 19.00 do 20.30, v sobotu 14.00 – 15.30 a 20.00 – 21.30, v neděli od 16.00 do 17.30.
  Kompletní kalendář akcí včetně probíhajících výstav, ale také například webkamery z města i okolí (Valašské muzeum v přírodě, Pustevny, Radhošť, sjezdovky v regionu), informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, tiskový mluvčí MěÚ Rožnov p. R.