Kam za kulturou v kraji: Plesovou sezonu doplní valentýnské akce
Kam za kulturou v kraji: Plesovou sezonu doplní valentýnské akce
foto: Pixabay

Zlínský kraj - Velmi pestrá je nabídka akcí, které lze na Východní Moravě využít pro trávení volného času v polovině února.
   Již 50. ročník má Reprezentační ples Obchodní akademie Kroměříž. Ten proběhne ve všech společenských sálech Domu kultury v Kroměříži v pátek 14. února. Zahájení plesu, na němž získají šerpy letošní maturanti, je ve 20 hodin.
   Zamilovaní milovníci lidové hudby uvítají Valentýnskou besedu u cimbálu, která se uskuteční v pátek 14. února ve Slovácké búdě v Uherském Hradišti. Od 19 hodin se představí folklorní soubor Míkovjan, cimbálová muzika Litera a Ženský sbor z Míkovic.
   Všichni, kteří se mají rádi jsou zváni do Uherského Hradiště na Valentýnské plavby. Na 1,5 hodiny dlouhou plavbu se vyplouvá z Přístaviště Uherské Hradiště – Svatojiřské nábřeží v pátek 14. února v 18 hodin, v sobotu 15. a neděli 16. února pak v 16 hodin. Rezervace lodních lístků je nutná.
   Maškarní ples na téma CIRKUS pořádají 15. února v Jasenné na Zlínsku. V místní Sokolovně se bude plesat od 20 hodin, nejlepší masky se mohou těšit na ceny.
   Populární běžecký závod – Karlovská 50 – zaplní v pátek 14. února a v sobotu 15. února valašskou obec Velké Karlovice. Unikátní atmosféra, občerstvovačky s frgály, startovní výstřel valašských portášů a jedinečná trať, to jsou některé z atributů akce, které se po právu říká „Valašská Marcialonga“. Závod je součástí celostátní série Ski-Tour.
   15. února proběhne již po čtvrté na Domě kultury v Kroměříži Módní ples a jejím průvodcem bude již tradičně populární Lucie Borhyová. Připravena je módní přehlídka někdejší návrhářky roku Yvony Leitner, taneční vystoupení skupiny M Dance Crew KM, zazpívá Heidi Janků. K tanci i poslechu hraje Panorama Band z Brna. Můžete se těšit i na překvapení z letošní soutěže StarDance.
Valašský soubor Kašava Vás srdečně zve na 49. valašský bál, který proběhne 15. února od 19.30 hodin v areálu Podhoran v Lukově. Těšit se můžete na předtančení v podání Folklorního souboru Malé Zálesí, dále Vás čeká bohatá tombola, taneční hry, valašské figurální tance a valašské speciality. K tanci a poslechu zahrají CM Zálesí, CM VS Kašava a DH Trnkovjanka. Je zajištěna autobusová doprava ze Zlína.
   Krkonoše mají svého hraběte Harracha, v Lukově pak propagátora lyžování hraběte Františka Seilerna. V sobotu 15. února si můžete ověřit svou všestrannost při 9. ročníku Lukovského zimního víceboje stopou Františka Seilerna. Od 9.30 hodin proběhne na hradě Lukově registrace, vlastní soutěže budou zahájeny v 10 hodin.
   Klub Přátel Vína Míkovice zve všechny milovníky dobrého vína na tradiční košt vín z produkce převážně drobných vinařů z oblasti Uherskohradišťska. Začátek koštu je 15. února ve 12 hodin v Kulturním domě v Míkovicích. Těšit se již tradičně můžete nejen na mnoho druhů vína, ale také na zabijačkové speciality. K poslechu bude hrát CM Mladí Burčáci.
Zdeněk Urbanovský