Víkend v Rožnově: Jánošíkov dukát, Tylovská dvacítka a sochy z písku
Víkend v Rožnově:  Jánošíkov dukát, Tylovská dvacítka a sochy z písku
foto: zuzka

Rožnov - Třídenní Mezinárodní festival slovenského folkloru Janošíkov dukát je hlavním tahákem prvního srpnového víkendu v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě tradičního festivalu ve Valašském muzeu v přírodě si na své přijdou i sportovci a sportovně založené rodiny při běžecké Tylovské dvacítce, pokračují také Pískové sochy nebo výstava Ludmily Vaškové v muzeu s názvem Sbírání v zahradě.
   Hlavním tahákem prvního srpnového víkendu je bezesporu jeden z největších festivalů sezony – Jánošíkov dukát, 21. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v ČR. „V Dřevěném městečku od pátku do neděle vystoupí šestadvacet folklorních souborů a skupin z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, ale také špičkové soubory a sólisté ze Slovenska. Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Polska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni,“ pozval na festival Jindřich Ondruš, ředitel muzea. Návštěvníci se mohou těšit také na řadu zábavných a soutěžních pořadů včetně oblíbeného Mistrovství Valašského království ve stloukání másla, které se koná již po devatenácté (v sobotu ve 21.30 hodin).
   Ve Valašském muzeu v přírodě (budova Sušák v 1. patře) je od začátku července k vidění výstava Sbírání v zahradě. Jedná se o soubornou výstavu rožnovské výtvarnice Ludmily Vaškové při příležitosti významného životního jubilea, která zpřístupňuje návštěvníkům autorčinu tvorbu na poli kresby, ilustrace, malby, grafiky a keramiky. Vstupné na výstavbu je zdarma ke každé vstupence do kteréhokoliv areálu Valašského muzea v přírodě nebo samostatně do všech výstav v Sušáku. Otevírací doba výstavy je shodná s otevírací dobou Valašského muzea v přírodě.
   Již čtvrtý ročník běžecké Tylovské dvacítky se uskuteční v sobotu v Rožnově pod Radhoštěm - Tylovicích. Hlavní závod na 20 kilometrů (dva desetikilometrové okruhy) startuje v 15 hodin v Tylovicích „Na Dolině“, souběžně bude možné absolvovat trasu 10 kilometrů (jeden okruh). Krátce po poledni startují také dětské běhy, takže akce je ideálním tipem na sportovně strávené odpoledne pro celou rodinu.
   Také v letošní sezoně jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy z písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Letos je výstava zaměřená na téma Afrika a k vidění je celkem dvanáct soch zpracovaných z 250 tun písku. Areál pískových soch na Palackého ulici je otevřen denně 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.