Víkend v Rožnově: Anenská pouť, noční rozhledna i Valašský letňák v parku
Víkend v Rožnově: Anenská pouť, noční rozhledna i Valašský letňák v parku

Rožnov - Tradiční Anenská pouť s procesím z kostela Všech svatých do Dřevěného městečka, noční výhledy z Jurkovičovy rozhledny s komentářem hvězdáře, ale také třeba promítání Valašského letňáku s filmem Bohemian Rhapsody nebo sochy z písku. Takto pestrá je nabídka akcí v Rožnově pod Radhoštěm o posledním červencovém víkendu.
   V sobotu 27. července od 21 do 23.30 hodin se uskuteční první prázdninové noční výhledy z Jurkovičovy rozhledny. Zájemcům se tak naskytne možnost podívat se nejen na noční město Rožnov p. R. a jeho okolí, ale novinkově se také setkat a popovídat si s hvězdářem Ivanem Havlíčkem ze Zlínské astronomické společnosti. S ním se bude možné pozorovat noční oblohu dalekohledem, ale také si popovídat a dozvědět se mnoho zajímavostí o hvězdném nebi. Zájemci o noční výstup k rozhledně by si na cestu měli vzít baterku nebo čelovku, trasa vede neosvětleným lesem
   Krásný program je připraven na sobotní večer také v městském parku, kam opět zavítá Valašský letňák, který letos premiérově putuje po obcích a městech v mikroregionu Rožnovsko. Přibližně od půl desáté (po setmění) začíná film Bohemian Rhapsody, který je jednou velkou oslavou rockové kapely Queen a jejího frontmana Freddieho Mercuryho. Vstupné je grátis.
Hned dvě zajímavé akce připravili na poslední červencový víkend ve Valašském muzeu v přírodě. V sobotu od 13 hodin začíná 25. ročník mezinárodního festivalu Romská píseň. V neděli pak bude Rožnov patřit tradiční Anenské pouti. Mše svatá začíná v neděli v 9.30 hodin ve farním kostele Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm, po mši (cca. v 10:30) se před kostelem seřadí krojované procesí s muzikou a půjde se městem do Valašského muzea v přírodě. V Dřevěném městečku tam bude po celý den probíhat lidová slavnost s nabídkou pouťového zboží a dalšími atrakcemi a doprovodnými programy.
   Také v letošní sezoně jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy s písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Letos je výstava zaměřená na téma Afrika. K vidění je celkem dvanáct soch, zpracováno rukama profesionálů je 250 tun písku, k dispozici je velké pískoviště pro děti i dospělé, houpačka, skluzavka. Areál pískových soch na Palackého ulici (na cestě mezi náměstím a Valašským muzeem v přírodě) je otevřen denně 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.