Vernisáž Works přinesla fúzi výtvarného umění
Vernisáž Works přinesla fúzi výtvarného umění

Vsetín – Od 1. července do 3. září je ve foyer Kina Vatra vystavena práce dvou současných vsetínských výtvarníků, kteří tvoří pod pseudonymy Laky a Mashart. Umělci představí nejen svou starší tvorbu, ale i díla a prostorové kompozice vytvořené přímo pro tuto příležitost.

„Moje tvorba má dvě polohy. Jednak mě baví symbolické, minimalistické nebo abstraktní obrazy, kde je inspirací příroda, stromy, les a kde si s barvami můžu hrát a nesoustředit se tolik na výsledek. I když určitou představu mám od začátku, nechávám se překvapit, co z toho nakonec bude. Tou druhou rovinou je snaha o realistickou malbu, převážně portréty a ztvárnění přírodních motivů,“ přibližuje své umění Laky (*1986).

Oba výtvarníci si prošli zkušeností s graffiti uměním, jehož vliv je v jejich aktuální volné tvorbě stále přítomný – například v podobě využívání techniky spreje, fixy a šablon v Lakyho malbě a v barevnosti a stylizaci v Mashartově digitální tvorbě.

„Přes klasickou malbu štětcem a spreji jsem přešel k digitální tvorbě, která se soustředí víc na detaily příběhu daného tématu. Od toho se odvíjí i styl a barevnost finální verze tisku. Inspirací jsou hlavně komiksy, filmy, rap, urban culture, ale i svět zvířat, ve kterém vybírám různé druhy a stylizuji je do lidských podob a situací,“ popisuje svůj umělecký vývoj Mashart (*1986).

Vernisáž proběhla v sobotu 1. července od 15 hodin v Kině Vatra za účasti obou autorů. Průvodní slovem ji doplnil DJ a producent Petit Pigeon, který představil i vlastní hudební tvorbu.

Jakub Hekl, DK Vsetín