Velikonoční svátky v oživených expozicích Valašského muzea v přírodě
Velikonoční svátky v oživených expozicích Valašského muzea v přírodě
foto: VMP

Rožnov – Areály Valašského muzea v přírodě ožijí po celý velikonoční víkend (20. – 22. dubna) ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků.
   Na BÍLOU SOBOTU 20. dubna se od 9.00 uskuteční tradiční velikonoční jarmark s bohatou nabídkou kraslic, tatarů, rapačů, píšťalek, velikonočně zaměřené keramiky, pokrmů postních i svátečních. Po celý den bude pro dobrou pohodu hrát cimbálová muzika Kotár a na podiu u rybníčka se s programem představí valašská cimbálová muzika Pazúr.
   „Na HOD BOŽÍ VELIKONOČNÍ v neděli 21. dubna nabídne Valašské muzeum bohatý kulturní program. Cimbálová muzika Jánoš přivítá návštěvníky na pódiu u rybníčka. V Billově chalupě tetičky připraví jarní polévku a budou barvit kraslice. Velikonoční koncert cimbálové muziky Javořina s názvem „Všichni svatí na mšu šli“ si nenechte ujít v 11.30 a 13.00 v kostele sv. Anny. „Valašské Velikonoce“ představí na palouku Dřevěného městečka v 10.30 soubory Malý Radhošť a Radhošť. Od 14.00 vystoupí soubor Valašský vojvoda z Kozlovic s pásmem Jaro v Beskydech. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se budou chtít podívat, jak se pletou tatary, zdobí kraslice či vyrábějí březové metličky. V Dřevěném městečku vzbudí zájem také košár s ovcemi a jehňaty,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
   ČERVENÉ PONDĚLÍ 22. dubna bude od 9.00 ve znamení sváteční šmigrustové pohody s cimbálovou muzikou Radegast z Frenštátu pod Radhoštěm. V 11.00 a ve 14.00 hodin představí jarní zvyky dětský folklorní soubor Ostravička z Frýdku-Místku. Po celý den bude v areálu Dřevěného městečka vyhrávat cimbálová muzika Soláň.
„Během programu Velikonoce na Valašsku zpřístupníme a oživíme vybrané objekty v areálu Valašské dědiny a Mlýnské doliny. Ve Valašské dědině návštěvníci uvidí rozkvetlé zahrádky a domácí hospodářská zvířata, chovaná přímo ve Valašské dědině. Otevřeny budou objekty kovárny z Lutoniny, školy z Velkých Karlovic, větrného mlýna, domu z Nového Hrozenkova čp. 10 a chalupy z Velkých Karlovic – Jezerného. Při procházce Valaškou dědinou budou k zastižení kovář, mlynář a pan učitel. V hamru z Ostravice v Mlýnské dolně kovář ukuje podkovičku pro štěstí,“ doplnil Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
Vstupné
   Jednotné vstupné na letošní program Velikonoce na Valašsku, v rámci kterého lze navštívit všechny areály muzea: základní – 120 Kč, snížené – 100 Kč, dětské – 60 Kč, rodinné – 240 Kč. Vstupenky si mohou zájemci koupit předem na pokladnách muzea dle běžné otevírací doby.
Parkování
   Díky výborné spolupráci s  Městem Rožnov pod Radhoštěm a Městskou policií Rožnov bude ve dnech 20. – 22. 4. platit ve městě speciální parkovací režim. V Rožnově budou připraveny dvě desítky parkovacích ploch, včetně několika speciálních ploch pro velikonoční víkend. Až 600 parkovacích míst bude v lokalitě u koupaliště, Kempu Sport a ulice Radhošťská, další lokalita s několika plochami blízko sebe a celkovou kapacitou několik set míst bude kolem ulice Bezručovy/polikliniky. Podobně jako loni na Garden Food Festivalu se město chystá zjednosměrnit některé ulice a získat tak další desítky parkovacích míst. Všechny parkovací plochy budou přehledně vyznačeny v  parkovací mapce. U každé plochy bude i přesná adresa pro pohodlné uložení do navigace a také vzdálenost v metrech a doba chůze k muzeu. Mapka pro parkování o velikonočním prodlouženém víkendu je na webu i facebooku města Rožnov a Valašského muzea v přírodě. Parkovací mapku budou také rozdávat strážníci přijíždějícím řidičům. Doporučujeme návštěvníkům, aby sledovali dopravní značení a respektovali pokyny policie.
   Přijďte i Vy přivítat svátky jara a prožít tradiční velikonoční atmosféru!

PROGRAM – VELIKONOCE NA VALAŠSKU
Bílá sobota – 20. 4. 2019
velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami
pódium u rybníčku
od 10.00 program cimbálové muziky PAZÚR
v areálu Dřevěného městečka vyhrává cimbálová muzika KOTÁR
 
Hod boží velikonoční – 21. 4. 2019
pódium u rybníčku
od 10.00 vyhrává cimbálová muzika JÁNOŠ
kostel sv. Anny
11.30 a 13.00:  Všichni svatí na mšu šli
velikonoční koncert cimbálové muziky JAVOŘINA
palouk Dřevěného městečka
Valašské velikonoce
10.30 se soubory MALÝ RADHOŠŤ a RADHOŠŤ
14.00 účinkuje VALAŠSKÝ VOJVODA z Kozlovic
 v Billově chalupě vaření jarní polévky a barvení kraslic, v Živém domě tvůrčí dílny pro děti
 
Červené pondělí – 22. 4. 2019
pódium u rybníčku
od 10.00 hodin program FRENŠTÁTSKÉ CIMBÁLOVÉ MUZIKY RADEGAST
palouk Dřevěného městečka
11.00 a 14.00: Jaro už je tu…
jarní zvyky v podání dětského folklorního souboru OSTRAVIČKA z Frýdku-Místku
    V areálu Dřevěného městečka bude po celý den vyhrávat cimbálová muzika SOLÁŇ
VMP