Ve Zlíně je k vidění jedinečná výstava Zdeňka Buriana
Ve Zlíně je k vidění jedinečná výstava Zdeňka Buriana
foto: OD Zlín

Zlínský kraj – Obchodní dům Zlín na dva následující měsíce ovládnou dinosauři. V nové Galerii Desítka se ve čtvrtek 15. července otevřela dosud největší tuzemská výstava obrazů legendárního Zdeňka Buriana, od jehož úmrtí před pár dny uplynulo 40 let.
   Výstavu nazvanou „Zdeněk Burian: Za dinosaury a dobrodružstvím“ provází instalace modelů pravěkých zvířat před Obchodním domem, která již nyní láká zejména rodiny s dětmi. „Na výstavě v Galerii Desítka bude k vidění přes dvě stě originálů Zdeňka Buriana, od jehož úmrtí v červenci uplynulo 40 let. Vůbec poprvé budou právě ve Zlíně vystaveny na jednom místě téměř všechny Burianovy olejomalby. Část z nich malíř v 70. letech věnoval Moravskému zemskému muzeu a Slovenskému národnímu muzeu. Díla tak dosud nebyla vystavena pohromadě a lidé je uvidí zcela poprvé. To, že nám obě instituce díla zapůjčily, je mimořádná událost a vzácná příležitost pro milovníky Burianovy tvorby,“ říká hlavní organizátor výstavy Pavel Chmelík z Galerie Artrium.
  Výstavu se navíc podařilo doplnit řadou dalších děl zapůjčených soukromými sběrateli i státními kulturními institucemi jako Památník národního písemnictví nebo Národní muzeum v Praze. K vidění budou i světoznámé ilustrace, kterými Zdeněk Burian doprovodil řadu dobrodružných knih. Partnerem výstavy je i nakladatelství Albatros, které připravuje novou monografii s Burianovými díly.
   „Dokonce se nám podařilo sehnat i několik děl na prodej pro sběratele, budeme mít připravené i originální zkameněliny, plakáty, knihy a pohlednice nebo promítání dokumentu o Zdeňku Burianovi. Zájem veřejnosti o prehistorická zvířata a dávný život na naší zemi roste, takže věříme, že potěšíme děti i dospělé,“ dodává Pavel Chmelík. Děti pak jistě potěší, že jako pozvánka na výstavu jsou již nyní u Obchodního domu instalovány velké exponáty dinosaurů zapůjčené z tuzemských dinoparků, u nichž se může kdokoli vyfotit na památku.
   Obchodní dům Zlín touto akcí navazuje na úspěch nedávné výstavy fotografií Jana Saudka, která se konala v galerii ve 2. poschodí. „Tentokrát se přesouváme do prostor Galerie Desítka na střeše, v 10. podlaží Obchodního domu, kde zážitek z prohlídky Burianových děl znásobí pro veřejnost dosud nevídaný výhled na centrum Zlína,“ dodává manažerka Obchodního domu Zlín Soňa Ondřejová.
   Výstava potrvá v Obchodním domě až do 15. září.
Kateřina Nosková, Zlin.cz