Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě
Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě
foto: VMP

Rožnov - Sváteční atmosféru plnou adventních zvyků zažijí návštěvníci Valašského muzea v přírodě v sobotu a v neděli 14. a 15. prosince 2019. Do areálu Dřevěného městečka zamíří mikulášské družiny z Valašských Klobouk, Zděchova, Lačnova a lucky ze souboru Radhošť. V kuchyni fojtství budou tetičky drát peří a vařit štědračku.
   Své výrobky nabídne více jak stovka tradičních lidových výrobců se sortimentem např. vánočních ozdob, domácí obuvi, keramiky a drátování, odlévaných zvonů, šperky, výrobkyze šustí, řezbářských výrobků, textilních výrobků, jmelí a vánočních stromků.
   „Přijďte se zastavit v adventním čase a připomeňte si zapomenuté vánoční zvyky na Valašsku. V bohatém programu se v Dřevěném městečku představí soubory z Valašska, Zlínska, východních Čech i z Kysúc. Kostelem sv. Anny zazní koledy známé i neznámé. Po oba dny budou oživené také expozice Valašské dědiny doplněné o obchůzkový program souborů Radhošť a Podžiaranček z Papradna. Zájemcům představíme nejen vánoční zvykosloví jako např. lití olova, pouštění lodiček, zazpíváme si koledy ve staré škole, hospodyně nás naučí péct a zdobit perníčky a k ochutnání budou štědrovečerní pokrmy. K vidění bude výroba březových metel, šindele, svíček ze včelího vosku a také textilní techniky jako paličkování výroba ze šustí,“ pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
V programu v Dřevěném městečku účinkují: rožnovská Javořina, Bartošův soubor Zlín, Baldrián z Pardubic, Kelčovan z Čadce, Komorní žestě z Valašského Meziříčí, smíšený pěvecký sbor Cantus Gaudium z Velkých Karlovic, skupina Devětsil ze Štramberku, mikulášské družiny z Valašských Klobouk, Lačnova a ze Zděchova, tetičky z Hutiska a lucky z rožnovského souboru Radhošť.
PROGRAM
sobota 14. prosince
Dřevěné městečko
kostel sv. Anny
10.30 Zvěstujeme radost vám, koncert smíšeného pěveckého sboru CANTUS GAUDIUM z Velkých Karlovic

13.00  Štědrá koleda králů, obchůzková hra o Třech králích a koledy z východních Čech v podání souboru BALDRIÁN z Pardubic
Janíkova stodola
11.30  Ten vánoční čas, účinkuje BARTOŠŮV SOUBOR ze Zlína
14.30   Za zimního času, program rožnovského souboru JAVOŘINA
 
neděle 15. prosince
kostel sv. Anny
11.00  Veselme se všickni nyní
13.00  adventní koncert skupiny DEVĚTSIL ze Štramberku                        
12.00  Hudba starých mistrů v podání KOMORNÍCH ŽESŤŮ z Valašského Meziříčí
Janíkova stodola
14.00 Od Ondreja do Troch kráľov , vánoční program souboru KELČOVAN z Čadce
Bc. Pavlína Polášková, pracovník vztahů k veřejnosti