V rožnovské vrátnici bude padat omítka. Přejedou metalisté Jucifer a Nikander
V rožnovské vrátnici bude padat omítka. Přejedou metalisté Jucifer a Nikander
Plakát.

Rožnov - V rožnovském klubu Vrátnice už zítra, tj. 12. února , od osmi večer zaburácí hlučný metal. Představí se Jucifer a Nikander.
   Manželé Edgar a Amber, známí jako Jucifer, jezdí po světě s hradbou kytarových aparátů pomocí nichž bourají zdi klubů. V poslední době ještě přitvrdili a posunuli svou hudbu za hranici hlukového utrpení. V jejich hudbě se stylisticky prolínají extrémní metalové žánry jeko grindcore, doom či sludge.
   Brněnští Nikander se stávají pojmem na evropské diy metalové scéně. Letos zapsali dlouhohrající deskou na Day After „Sekyra prohnaná kolenem", která zní asi tak, jak se jmenuje. Špinavý hutný sound s kořeny v metalu a hardcoru. Doom a sludge.
V Sicmaggot web magazine o jejich koncertu napsali:
   Pauza na vyvětrání a řádné pročištění hlav před vkročením do Juciferského neznáma. Přestávka pryč. Vstoupil jsem a zaujal pozice v předních řadách. Na pódiu paní Juciferová, s kytarou i řádným metalovým vzezřením. I bicí se brzy dočkaly svého trýznitele. Nástup to byl fenomenální, činely na uvítanou schytaly pěstní lekci, paličky si stísněně povídaly mezi sebou a čekaly na popravu, kterou nešlo oddálit. Ozvaly se první tóny, počátek neprostupné hlukové stěny, jež bolela. Jucifer byli toho večera první, kteří svým nemilosrdným sludgem opustili nepsanými zákony stanovené meze. První půlhodinu jsem tak zůstal spíš než v transu zamrzlý a – tentokrát se nebojím použít to slovo – i šokován. Hluková stěna se hrozivě valila, s bicími v zádech jako nejlepším přítelem na cestách bez zábran.
   Svou neskutečnou uvěřitelností a nasazením si mě Jucifer postupně získávali, jen to šlo po vystoupeních klasičtějšího rázu hodně ztuha. Ale roztál jsem. Přestože se na místě drtila jakási směska sludge, dronu a noisu, je třeba zapomenout na statičnost typu Sunn O))). K již zmíněným hudebním vyjádřením přidávali Jucifer punkovou zvrhlost a neskutečnou energii, především pak bubeník. Kdepak, žádné vytříbené finesy, pečlivě rozvíjené rytmy, tady vládla punková drzost. A spolu s ní absolutní svoboda, energická exploze bez náznaku jakéhokoliv pózy. Je mi vedro, vezmu pivo, chrstnu ho na záda, ještě přece nezteplalo. Spadne buben, jdu pro buben, zvednu buben. A palička? Přece se hraje, tak jaképak ohlížení na odlétávající třísky.
   Oba protagonisté dohráli, nástroje ztichly, aplaus. Obětí, polibek, čau. Aplaus sílil, návrat. Přídavek jsem si užil ještě víc než již odehrané minuty, přístup Jucifer jsem konečně zcela přijal. Možná pozdě, ale lépe než nikdy. Dohrálo se podruhé, tentokrát již definitivně, kapela se loučí a já odcházím také, nakonec ohromen. Takovouhle parádní romantiku jsem vpravdě nečekal.
Vstupné do 11. 2. 170 Kč v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 8. 1. 2019 v T klubu, TIC nebo online.
TKA