Užijte si léto s Muzeem regionu Valašsko
Užijte si léto s Muzeem regionu Valašsko
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Valašsko - Atraktivní program pro velké i malé návštěvníky připravují na letošní letní prázdniny pobočky Muzea regionu Valašsko.

Hledejte truhlu s pokladem
   Od 1. července do 30. srpna si budete moci zpestřit návštěvu zámku Vsetín, zámku Lešná a hvězdárny Vsetín hrou s názvem Letní dobrodružství v muzeu. Účastníci budou v jednotlivých objektech řešit úkoly a pátrat po indiciích, které je dovedou k truhle s pokladem. Kdo dokáže do konce prázdnin najít poklady ze všech tří muzejních poboček, může se těšit na bonus v podobě pamětní mince. V jakém pořadí budete hledat, je čistě na vás, každopádně doporučujeme začít nejpozději hodinu před zavírací dobou daného objektu, protože najít poklad určitě nějakou dobu potrvá.

Hvězdárna slaví 70. výročí
   Pod správu Muzea regionu Valašsko patří od roku 2005 i Hvězdárna Vsetín, která si letos připomíná 70 let od svého slavnostního otevření. Připraven je bohatý narozeninový program. V zámku Vsetín probíhá výstava Krásy noční oblohy (do 26. července). Na hvězdárně vás během prázdnin čeká Den otevřených dveří (sobota 18. července, od 9 do 23.30 hod.), Noc padajících hvězd (12. srpna, 21.30 až 23.30 hod.), Templářské slavnosti (15. srpna, od 14 do 21 hod.), Badatelské prázdniny (od 24. do 28. srpna) a mimořádné pozorování Setkání Měsíce s Jupiterem a Saturnem (29. srpna, od 21 do 23 hod.). Hlavní oslava 70. narozenin proběhne na hvězdárně v sobotu 22. srpna, program se momentálně dolaďuje.

Léto na zámku Vsetín
   Na vsetínském zámku můžete během prázdnin navštívit výstavy Asanace města Vsetína, Až přiletí čáp, Krásy noční oblohy (do 26. července) a Valašsko – můj domov (od 7. srpna). Připraveny budou i zajímavé akce pro děti – Zámecké letní dobrodružství (viz výše), Prázdninové čarování (30. a 31. července, od 9 do 13 hodin) nebo Badatelské prázdniny (od 24. do 28. srpna – společná akce s hvězdárnou). Hlavním tahákem budou tradiční Templářské slavnosti (15. srpna, od 14 do 21 hod.). Během letních prázdnin proběhnou také dva Knižní bazárky (3. července a 30. srpna, od 14 do 16.30 hod.). Zámek Vsetín láká i na rozsáhlou stálou expozici o historii a současnosti Valašska, unikátní Templářský sklípek s dobovou kuchyní a rytířskou hernou nebo 60 metrů vysokou zámeckou věž s přírodovědnou expozicí a krásným výhledem na Vsetín a okolí.

Barevný svět v Lešné
   Také zámek Lešná u Val. Meziříčí má na prázdniny hned několik lákadel. Čeká vás trojice výstav Barevný svět, Světci pomocníci a Tváře úmluvy CITES (od 1. července do 30. srpna). Určitě si přijeďte prohlédnout i historické interiéry se vzácným malovaným stropem, původními podlahami a mobiliářem z dob hrabat Kinských. Nevynechejte ani zdejší park, který přes léto skýtá skvělý relax ve stínu mohutných stromů. Ve čtyřech prázdninových termínech (15. a 29. července., 12. a 26. srpna, vždy v 10, 11, 13.30 a 14.30 hod.) jsou v plánu kostýmované prohlídky s názvem Dostaveníčko v zámeckém parku. Také v lešenském zámku bude probíhat Letní dobrodružství v muzeu.
   Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz či Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.