Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex
Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex
foto: Betakova

Rožnov – Ovoce, zeleninu, obiloviny a další plodiny prezentující letošní úrodu z polí, zahrad a sadů představí Valašské muzeum v přírodě v rámci výstavy Valašský hortikomplex. Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout v prostorách Janíkovy stodoly v Dřevěném městečku od 12. do 20. října 2019. Otevřena bude dle návštěvní doby muzea, tj. od 9.00 do 16.00 hodin mimo pondělí.
   „Výstava, kterou připravuje každoročně zemědělské oddělení Valašského muzea v přírodě, představuje ve dvou rovinách zemědělské plodiny z minulosti a ze současnosti. Pravidelně jsou k vidění odrůdy ovoce, okopanin a obilovin, které byly v minulosti pěstovány nejen na Valašsku. Tyto odrůdy může návštěvník přímo na místě srovnat
s odrůdami současnými, které v poslední době dobývají český zemědělský trh. Většina vystavených vzorků plodin ze skupiny tzv. „starých odrůd“ jsou pěstovány v areálu Valašské dědiny v rámci projektu „Zachování starých a krajových odrůd zemědělských plodin“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
   V neděli 20. října od 10.30 do 12.30 se v konferenčním sále budovy Sušáku uskuteční přednáška na téma „Pěstování sloupovitých jabloní.“ Přednášet bude Čestmír Jež.
Na přípravě výstavy spolupracují:
Český zahrádkářský svaz Vsetín – ovoce
Okrasné školky, s.r.o. - Horák a synové, Bystřice pod Hostýnem
SATIVA Keřkov, a.s. – brambory
Konopářský svaz České republiky, Praha
VESA Velhartice, a.s.
   Pro návštěvníky z řad škol budou k dispozici výukové listy s tématikou výstavy.
Bc. Pavlína Polášková, pracovník vztahů k veřejnosti, Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace