Třináct věcí pro záchranu Apolla 13
Třináct věcí pro záchranu Apolla 13
Ilustrační foto

Val. Meziříčí - Správné načasování, bravurně zvládnutá krizová situace, ale též textilní lepicí páska. To jsou jen některé okolnosti a věci, jež po legendárním hlášení „Houstone, máme problém!“ před 50 lety zachránily před katastrofou posádku Apolla 13 směřující k Měsíci. Symbolicky 13 nejdůležitějších důvodů šťastného konce vesmírné mise připomene odborný pracovník valašskomeziříčské hvězdárny Petr Zelený ve své přednášce, která tady proběhne ve středu 14. října v 18:00 h.
   „Důvodů, které přispěly k záchraně astronautů, bylo samozřejmě mnohem více. Včetně toho, že měli neuvěřitelné štěstí,“ říká autor přednášky. Své vyprávění doplní počítačovou prezentací a promítáním scén ze slavného filmu Apollo 13. Mimo to nabídne zamyšlení nad tím, v čem snímek popisuje skutečné dění a co lze považovat za autorskou licenci.
    S ohledem na hygienická opatření se přednášky může zúčastnit nejvýše 9 posluchačů. Nutná je registrace na telefonu 571 611 928 nebo na e-mailu info@astrovm.cz, která je platná až po zpětném potvrzení. Více na www.astrovm.cz.
Mgr. Josef Beneš